Sergels torgs-gänget

På min väg till arbetet korsar jag varje morgon Sergels torg. För det mesta stöter jag på duvor i större eller mindre flockar, pickande bland tappade rester från mänskliga torgbesökare. Så här års är det istället mest kajor och små sammanslutningar av årets gråtrut- eller fiskmåsungar som tofflar omkring. Ni vet de där vit- och brunspräckliga halvvuxna måsfåglarna.

Igår morse stötte jag på tre av dem strax nedanför trappan upp till Drottninggatan. De höll sig i utkanten av ett större gäng kajor och duvor, trampade runt på sina simfötter och försökte se coola ut.

De övriga fåglarna for frenetiskt runt på marken och pickade i sig havregryn som någon morgonsportare delat med sig av. De halvvuxna måsfågelindividerna deltog dock inte. Ungefär som om det var under deras värdighet att picka havregryn, liksom. De gav litegrann intrycket av att vara som ett gäng Stureplansglidare – lite tuffare, lite förmer än övriga.

Vill man veta om det är en fiskmås eller en gråtrut man tittar på, ska man spana in färgen på benen. Fiskmåsen har gröngula ben, medan gråtruten har rosa/köttfärgade ben. Detta gäller även ungfåglarna.

(Fiskmåsen är ju också mindre än gråtruten, vilket i sig är en avslöjande egenskap, men om det nu bara är en av arterna man tittar på, så… tja, ni fattar.)

En snabb titt när jag passerade gav vid handen att Sergels torgs-gänget var unga gråtrutar. Att döma av attityden hos gängmedlemmarna är det den hippaste av fågelarter.

Det gäller att ha självkänsla i den tuffa staden.

Cool gråtrut. Foto: Steve Dahlfors www.fageln.se

Cool gråtrut. Foto: Steve Dahlfors
http://www.fageln.se

Detta inlägg publicerades i Fåglar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.