Nät-on-nät

Insekter är kanske inte mest kända för sina stora hjärnor, även om de flesta insekter visar prov på imponerande slutledningsförmåga och instinkt. De spinnkvalster som flyttat in i mitt sovrumsfönster gör det inte.

Mången krukväxtägare har förmodligen någon gång stiftat bekantskap med spinnkvalster. Det är de där små otäcka krypen som invaderar krukväxten när du råkat vattna den för mycket, och som väver in växten i ett fint, fint nät, mycket finare och tätare än spindelväv. Och som inte är så lätt att bli av med.

Jag är expert på att vattna ihjäl mina växter. Jag försöker verkligen låta bli. Vattnar sparsamt och sällan. Men trots det upptäckte jag häromveckan att min garderobsblomma nu börjat utveckla gälar pga övervattning. Och – naturligtvis – var den full av spinn. Suck.

När jag högg tag i krukan för att spola av växten föll min blick i bedrövelsen på den IKEA-plastblomma som stod i sin kruka bredvid. Jag är ingen fan av plastblommor, men den här är rätt fin, populär, lättskött och drabbas i alla fall inte av skadedjur.

Men….?

Ta mej sjutton, hade inte spinnkvalstren invaderat även den! Ett tunt, fint nät täckte grenarna. Jag fick ett gott skratt i bedrövelsen. Vilket misstag! Men förmodligen hade kvalstren insett det rätt snart, för det var inte tillnärmelsevis så mycket nät på plastblomman som på garderobsblomman. En släng av sleven bara, typ.

Bägge växterna åkte in i badrummet för hetvattensduschbehandling.

En vecka senare kunde jag konstatera att behandlingen inte hjälpt. Garderobsblomman var täckt av nytt spinn. Den fick flytta ut till komposten. (Den var i rätt taskigt skick ändå. Och vi ska ändå snart flytta. Jag kan hitta mängder av skäl till att minimera mängden krukväxter som kräver omsorg.)

Så nu vilar den i sina sälla jaktmarker medan plastblomman huserar ensam i mitt numera härligt växt- och skadedjursfria sovrumsfönster.

Trodde jag.

Idag, ytterligare en vecka senare, kunde jag konstatera att plastblomman ånyo var täckt av spinn….

Spinn på plastblomma

Någonstans har något tydligen gått väldigt fel i genuppsättningen för de spinnkvalstren vad gäller avsnittet ”hitta bra värdväxt”. Men man får väl beundra deras ihärdighet åtminstone.

PS. Ja, inläggsrubriken är en travestering på en känd hemelektronikbutik. På nätet.

 

Detta inlägg publicerades i Insekter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nät-on-nät

  1. Monica Åhman skriver:

    Jag skrattade gott åt dina kommentarer, du skriver så roligt och bra. Då ska jag inte ställa mina med levande blommor

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.