Bryta bröd med en chipmunk

Efter mina överväldigande första intryck av Hyde parks myllrande djurliv rullade jag långsamt vidare med min väska genom rosenträdgården, som inte alls var så vinterkal som man kunnat tro, medan jag smälte mina upplevelser. Chipmunks, småfåglar, måsar, trutar, duvor – det var verkligen liv precis överallt. Stora gäng av fåglar! Detta hade jag aldrig väntat mig.

Rutten gick åt sydväst, med siktet inställt på The serpentine – den långa sjön i mitten av parken. Men det var en bra bit kvar dit, och vägen fortsatte gå genom böljande gräsmattor, knotiga träd, inbjudande bänkar och spirande vårblommor. Jag njöt trots snålblåsten. För var jag än såg, såg jag liv.

Jag ska erkänna att jag mest letade efter chipmunks. De var ju helt fascinerande i sig, orädda och väldigt söta som de var, men jag hade naturligtvis ett mer påtagligt mål än att bara få se så många som möjligt.

Jag tänkte förstås försöka mata en, jag också.

För till min stora glädje hade jag kommit jag på att jag hade en brödbit i min ryggsäck. Ett litet fröbröd jag tagit med mig från frukostbuffén samma morgon, som ett mellanmål om det skulle knipa. Det kom väl till pass nu.

Så medan jag strosade längs gångvägen spanade jag samtidigt efter en chipmunk inom lagom avstånd, som kunde tänkas vara nära nog att nyfiket komma springande om jag skulle bjuda på en godbit. Det tog en liten stund, men till sist fick jag syn på en chipmunk som rotade runt i gamla fjolårslöv bara några meter från staketet. Jag stannade till (inte lika omsorgsfullt försiktigt längre), ställde ifrån mig väskan och fick fram min brödbit. Jag bröt av en lagom munsbit som jag tog mellan vänster pekfinger och tumme, hela tiden med ett öga på chipmunken. Den höll sig fortfarande i närheten och brydde sig inte ett skvatt om mig.

Med höger hand tog jag upp min mobil och gjorde kameran redo. För det fall jag skulle lyckas i mitt uppsåt skulle detta förevigas. Annars skulle ju ingen därhemma tro mig.

När jag var redo böjde jag mig ner, lockade på chipmunken och sträckte fram handen. Den tittade upp, fick syn på mig, övervägde någon sekund – och sen kom den, under över alla under, raskt framskuttande mot mig! Jag höll andan.

Och under den lilla stund jag tittade på mobilkameran för att göra mig beredd att knäppa en bild hann den lille gynnaren både komma fram till mig, resa sig på bakbenen och stödja sin lilla framtass mot min hand (den känslan glömmer jag aldrig), nosa på brödbiten, förkasta den och rusa iväg igen, tillbaka till sin lövhög.

Det gick så snabbt. Så snabbt! Naturligtvis hann jag inte få någon bild. Jag stod snopen kvar, med kameran i ena handen och brödbiten i den andra.

Kanske är inte fröbröd någon favoritmat för chipmunks. Men jag gav inte tappt. Jag ropade till igen, och sen kastade jag brödbiten till chipmunken. Och då! Då tog den brödbiten! Sen satte den sig med sitt byte mellan framtassarna och smaskade i sig.

20150130_chipmunk_matad

Jag stod förtjust och såg på. Log från öra till öra. Kastade ut några brödbitar till. En ung tjej gick förbi och log hon också, när hon såg mig och chipmunken. Kanske var hon också turist, kanske är britterna trots allt också lika förtjusta i sina chipmunkar. Eller så var vi bara två naturfånar på samma ställe samtidigt.

Jag betecknar uppdraget som lyckat. Även om jag inte fick ett foto på själva närkontakten, fick jag ju vara med om det. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig när jag gick in i parken blott en knapp halvtimme tidigare. Att jag skulle få skaka tass med en chipmunk.

Detta blev ju bara bättre och bättre!

Och tro det eller ej, men även efter den här händelsen fortsatte det faktiskt att bli bättre. För bäst som jag stod där och tittade på ”min” mumsande chipmunk, var det någon annan som pockade på min uppmärksamhet.

På ett mycket påtagligt sätt, skulle det visa sig…

Detta inlägg publicerades i Ekorrar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.