Lösningen på problemet – eller inte

”Vi måste sätta upp en häck eller något. De har redan börjat gå och bajsa på uppfarten.”

Det var maken som fällde konstaterandet en förmiddag när han stod vid köksfönstret. Och nej, det var inte grannarna han talade om. Eller grannarnas hundar, vilket man skulle kunnat tro. Istället handlade det om rådjuren. Vi hade ju redan sett hur de skamlöst passerat förbi längs trädgårdsgången efter att ha länsat fågelmatningen. Inga hänsyn till tomtgränser eller allmänt villahyfs alls. Och i det räknas – naturligtvis – även in var de väljer att lägga resultatet av matplundringen. Dvs bajsa. Vilket de alltså gör på vår tomt.

Helt klart ett problem som behöver lösas. Till exempel med en häck som planteras strategiskt för att minska genomfarten. Bra tänkt. Så gör vi. Vi måste bara vänta tills snön smält och tjälen gått ur jorden, så vi kan börja gräva.

Och vad gör vi i väntan på att tjälen går ur jorden och det blir dags att plantera sagda häck? Tja. Någonting helt kontraproduktivt. Vi köper en säck med 15 kg viltfoderpellets. Rådjursmat, alltså. Som vi häller ut en bit bort i skogen, bortanför fågelmatningen, på allmänningen. Längs rådjurens andra stråk som leder ut på gatan.

Jag vet inte vad vi hade väntat oss. Kanske att de glatt skulle mumsa i sig sina pellets, tänka att ”ok, de har lagt maten ända här borta, det måste betyda att de vill att vi ska hålla oss här borta, låta bli fågelmaten och sen gå åt andra hållet” och sedan glatt studsa ner på gatan och följa trottoaren istället?

Det jag istället ser när jag varit ute med dagens utfodring är två rådjur som vandrar fram och tillbaka mellan pelletshögarna och fågelmatningen och slubbar i sig allt ätbart som finns inom rådjursavstånd. Sina egna pellets såväl som fåglarnas äpplen, russin och nötter. Förstås.

Jag lät ödmjukt påskina inför maken att hans idé om att införskaffa rådjurspellets kanske inte var det bästa steget på vägen i lösningen på det identifierade problemet med rådjursbajs på uppfarten, men jag fick av någon anledning inte ett helt artikulerat svar på det.

Annons
Detta inlägg publicerades i Rådjur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.