Äntligen!

Hurra! Äntligen! Till slut blev det av! Och vilken SKILLNAD det blev! Ojoj! Helt fantastiskt! Detta hade jag aldrig vågat drömma om. Och till ett sånt bra pris!

Detta har hänt: jag fick äntligen tummen ur och köpte mig en ny kikare. En riktig fågelkikare. Med glasoptik, större ljusinsläpp och – viktigast av allt – större förstoringsgrad.

No more min lilla fåniga Kjell & Co-kikare för 199 kronor. Den fyllde förvisso sitt syfte, men bara på mycket korta avstånd och extremt soliga dagar, vilket är en aning begränsande vid fågelskådning. Fåglarna tenderade alltid att vara precis för långt bort, eller så var det mulet och därmed för mörkt. Med min nya kikare kan jag till och med se barkflagorna på stammen på grannens gran 30 meter bort utan problem. Och i grannträdet (en asp?) går det nu klart att urskilja talgoxarna uppe i kronan. Inte de där obestämbara bruna klumparna jag såg häromdagen som jag först trodde var gamla löv tills de flög iväg. I eftermiddags riktade jag kikaren mot min fågelmatning ca 20 meter från huset. Det var enbart tack vare den som jag kunde se att jag hade fem (fem!) grönfinkar som hoppade runt på marken. Så fort jag tog bort kikaren var de praktiskt taget osynliga mot den brungröna bakgrunden. Så coolt.

För den som är intresserad av tekniska detaljer så blev det en Nikon Monarch 7, 7×30* och vikt ca 500 gram. Jag hade velat ha en 8×42, eller ännu hellre 10×42, men de var för tunga. Och betydligt dyrare. Och inte så väldigt mycket bättre sett till förstoringsgrad, märkligt nog. Nu kom jag undan med bara 3 500 kronor för en kikare som är lätt att bära med sig i fält och som är fullt tillräcklig för artbestämning på långt håll.

WP_20150304_kikare

Helt fantastiskt! Varför, o varför, väntade jag så länge? Här ska skådas fågel!
Ska bara försöka få halsremmen på plats först…

Jag kan för övrigt verkligen rekommendera butiken där jag köpte kikaren, Gunnar Olssons Foto på Södermalm i Stockholm. Mycket kunniga, trevliga och väldigt servicesinnade, och experter på fågelskådares behov.

 

* För den som – i likhet med mig när jag började skåda – undrar vad som är vad, så står 7:an för förstoringsgraden och 30 för ljusinsläppet. Ju högre, desto bättre. Men tyngre.

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Fåglar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.