Säsongsvara

I lördags såg jag att Bauhaus reade ut allt sitt kvarvarande fågelfoder. Talgbollar, nötpåsar, frösäckar – 50 % på allt. Tydligen anser Bauhaus att matningssäsongen är slut för den här gången. De glömde fråga fåglarna. Och oss som matar dem.

För jag har nog aldrig sett större kommers vid min matning än nu. Fröna går åt i en rasande takt, russinen hinner knappt nudda brickan och hackspettarna har parkerat sig invid margarinblandningslådan. Imorse såg jag rentav fyra hackspettar samtidigt, det var rekord hittills. Jag tror åtgången också beror på att flyttfåglarna börjar återkomma. Och det är bobyggar- och uppvaktningstider. Kräver ju energi. Allt det där sjungandet, flaxandet och revirhävdandet.

Jag var förstås en av dem som härjade runt bland fågelmatspallarna på Bauhaus och bunkrade. Nötterna fick vara, de var skrynkligare än russinen, men talgbollar och frön såg fräscha nog ut att kunna hålla ett tag. Jag lyckades lägga beslag på ett gäng hampfröpåsar, som vanligtvis är rätt dyra, och kände mig som en vinnare. Ett tag. Det visade sig nämligen att hampfrön inte alls stod så högt i kurs hos mina matgäster som jag gissat. Tja. Det löser sig. Jag får väl blanda ut dem med övriga frön.

Eller i margarinblandningen. Häromkvällen stod jag som vanligt vid spisen och smälte margarinbitar. På golvet stod plastlådorna med frön och nötter, redo att hälla i. Maken kom förbi, lutade sig över kastrullen och sniffade förväntansfullt:
”Gör du något gott till mig?”
Varpå jag pekade på lådorna vid mina fötter och sa:
”Tja, om du gillar smält margarin med fågelmat i, så.”

Det gjorde han ju inte. Men det finns det andra som gör. Och så länge de äter, tänker jag servera. Oavsett vad kalendern och handlarna anser vara säsong eller inte.

Detta inlägg publicerades i Fåglar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.