Första maj-vandring

Jag vet inte hur ni andra firade denna arbetarrörelsens internationella högtidsdag. För egen del kan jag inte direkt skryta med att ha varit fanbärare i något demonstrationståg. Jag valde istället – förstås – en promenad i skogen på min lediga dag.

Vi är ännu så nyinflyttade i området att det fortfarande finns många skogsstigar att upptäcka. Idag blev det en tur i västra delen av Rudans naturreservat. Regnet hängde tungt i luften, det var lite småkyligt emellanåt och några andra människor såg vi inte till. Tyvärr inte så många fåglar heller som jag hade hoppats på. Det förekom bara lite spridd koltrastsång och några enstaka ringduvor som flaxade förbi. Men det var ändå en skön eftermiddag i skogen, och vi trampade vidare på våra stigar, njöt av doften av våt mossa, gladdes åt musöronen på björkarna och åt de spirande grobladen på marken. Naturens återuppvaknande.

Men så plötsligt, där, vid en krök. Två små fågelsilhuetter på en stor tallstam. Kilande upp och ner, pickande. Såg ut som små – hackspettar? Var det inte göktytor? Kunde jag ha sån tur? Och medan jag tänkte tanken ut hade jag förstås redan bestämt mig.

– Göktytor! ropade jag glatt till maken. Det måste vara göktytor! Äntligen får vi se göktytor!

Men naturligtvis var det inte det. När vi kom närmare såg vi de duvblå ovansidorna, de brunvita magarna och banditmasken. Två nötväckor, förstås. Som snabbt som ögat flög iväg när de fick syn på oss.

Jaha. Jag undrar var det här kom ifrån. Varför jag plötsligt så gärna vill få syn på göktytor eller varför jag så bergsäkert plötsligt fick för mig att det var det jag sett (när jag ju vet att nötväckor är så vanliga här). Har inte ens en aning om i vilken miljö de lever, om det ens är sannolikt att springa på dem ett stenkast hemifrån. Men tydligen är det så. Jag ska nog forska lite mer om detta. Göktytor. Var hittar man dem och hur, typ. Kanske kan Wikipedia vara ett ställe att börja på?

Göktyta Foto: Tomas Wållberg www.twofoto.se

Göktyta
Foto: Tomas Wållberg
http://www.twofoto.se

Men tills vidare väljer jag att glädjas åt att nötväckorna bidrog till att förgylla min första-maj-vandring i skogstappning.

Detta inlägg publicerades i Fåglar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.