Att sprida vårglädje

Den finns i luften. Jag känner det när jag öppnar dörren på morgonen. Inte så starkt ännu, men den finns där. Doften. Den underbara doften från alla träd som är på väg att slå ut. En mardröm för allergiker, men en källa till vårlig glädje för oss andra.

Igår morse tog jag vägen genom Kronobergsparken till jobbet. Solen hade precis letat sig upp så där lagom och börjat lysa varmt. Gräset spirade grönt, pärlhyacinterna blommade för fullt och trädens grenar var fulla av gröna blad som vajade i den lätta morgonbrisen. Fåglarna sjöng för fullt till oss morgonflanörer som gick längs gångstråken och njöt av vårmorgonen. Även här var luften full av nyutsprungen blomdoft, och jag hittade källan invid gångvägen strax före kullen: en hägg där några av klasarna just hade börjat slå ut. Vita, väldoftande och solbelysta.

Nu börjar det här inlägget bli mer än lovligt poetiskt och adjektivjolmigt, men det var faktiskt precis så här det var. En underbar vårmorgon.  Och eftersom jag nu befann mig i ett sådant vårpoetiskt tillstånd och lycka över en nyutslagen hägg, missade jag förstås inte chansen. Jag stövlade helt sonika fram, böjde mig ner över en blomklase och drog in doften. Aaah!

När jag tittade upp igen mötte jag blicken hos en annan kvinnlig flanör som kom gående längs gångvägen. Hon tittade lite misstänksamt på mig. Jag ryckte på axlarna och log lite generat. Bortgjord igen. Man stövlar nog inte fram och luktar på blommor i parker hur som helst inne i storstan.

Jag började trava vidare. Men efter några steg fick jag syn på en ännu en hägg med utslagna blommor och bestämde mig för att göra bort mig ännu en gång genom att fotografera en gren. Medan jag tog fram mobilen fick jag för mig att kasta en blick över axeln, bort mot där jag kom ifrån.

Och har man sett. Den kvinnliga flanören som jag nyss mötte klev, precis när jag vände mig om, bort ifrån den andra häggen. Efter att även hon ha luktat på häggblommorna. Hon log lite generat mot mig. Själv log jag stort.

Jag kanske inte var så bortgjord trots allt. Kanske bara befriande.

Annons
Detta inlägg publicerades i Växter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.