Det förklarar ju saken

Förvisso är det nu juni månad och skogens fåglar förväntas klara sig själva. Men våren har som bekant varit kall. Och alldeles oavsett vårens tillstånd är vi en minoritet som fortfarande matar fåglarna, långt efter snösmältningen, bara för att berika vår tillvaro med fåglar inpå knuten – och för att de ju faktiskt äter. Det finns rentav dem som matar fåglar året runt. Själv tänkte jag göra uppehåll i åtminstone juli. Förutsatt att sommaren bryter trenden och blir normalvarm, vill säga.

Nåväl.

När jag kom hem igår efter dagens värv, denna hyfsat soliga och varma junidag,  kastade jag som vanligt en blick upp emot fågelmatningen. Och har man sett. Den hade besök. Men inte av den mer förväntade sorten. Det vill säga av fåglar.

150806_ekorre

En ekorre hade tagit sig upp längs den hala och utlovat ekorrsäkra stången, krokat fast sig i talgbollehängaren, sträckt sig ut i sin fulla längd mot fågelfröbehållaren och greppat tag i en av öppningarna. Och där satt den nu helt skamlöst och skopade ut frön och nötter för eget bruk. Den drog sig tillbaka till sin sittande position på talgbollehängaren, fattade bytet mellan framtassarna och slafsade i sig. Sen blev det en ny räd mot behållaren.

Så höll det på. Och där stod jag med mina kassar på trädgårdsgången och stirrade fascinerat. Ekorren var helt orädd. Brydde sig varken om mig eller den ettriga talgoxen i trädet intill som otåligt väntade på sin tur.

Maken stack ut huvudet genom dörren och undrade var jag blev av.

– Ge mig kameran, svarade jag. Vi har finbesök i fågelmatningen!
– Jaså, är det ekorren, svarade han. Den har suttit där en god stund nu.

Sicken fräck liten mattjuv, minsann. Det blev ett par förbrytarbilder innan det var dags att gå in och göra middag. När jag tittade ut någon timme senare var ekorren borta.

Men nu har vi i alla fall en förklaring till varför matförrådet minskar i så rask takt.

 

Detta inlägg publicerades i Ekorrar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.