Tillfällig hyresgäst

Ganska sent i går kväll stod jag och såg ut genom köksfönstret. Jag kunde konstatera att det jag planterade i min 20 % rabatt inte riktigt tagit sig som jag tänkte mig. Bara några enstaka gröna små plantor har orkat upp. Förmodligen har det varit för blött och för kallt. Nåja. De kanske kommer igen nästa år, tänkte jag.

Och bäst som jag står där ser jag något röra sig i utkanten av gräsmattan, alldeles bredvid rabatten. Något litet brunt. Det var en liten groda. En liten groda som något yrvaket kravlade sig ut ur det skyddande gräset och blev sittande på vår temporära kantträlist och tittade ut i augustikvällen.

Jag var förstås inte sen med att hoppa i tofflorna, hugga tag i kameran och störta ut för att fotografera.

20150804_groda

 

Den var inte så liten som jag först trodde. Den var halvvuxen, allra minst. Normalt sett är det ju de små årsungarna man ser så här års, de centimeterstora – eller -små snarare – minigrodorna som samlas på skogsstigarna. Den här var mycket, mycket större. Och så bodde den i min gräsmatta. Så kul!

Grodan själv var kanske inte lika road av mitt sällskap. Den satt still tillräckligt länge för att förse mig med ett bra foto. Men sen fick det vara nog. Den hoppade iväg med så god fart den förmådde, tippade emellanåt nästan över ända över de besvärliga grässtråna och försökte lägga ett så stort avstånd som möjligt mellan oss. Jag valde förstås att backa och inte störa den mer. Den hoppade vidare bort över trädgårdsgången. Idag är den säkert långt borta. Jag hoppas den klarar sig. Och naturligtvis är den välkommen tillbaka för övernattning när helst den vill.

Jag försökte komma underfund med vilken art det kan ha varit. Det finns egentligen bara två arter av grodor att välja på här i Stockholmstrakten och det är åkergroda eller vanlig groda. Och det är gräsligt svårt att skilja dem åt när de är tonåringar. Men jag gissar på vanlig groda.

Detta inlägg publicerades i Grodor och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.