Avbryt skytte!

Det blev dramatik på skjutbanan häromdagen. Igen. Och riktig dramatik den här gången. Inga bråkande kopparödlor eller lomhörda sädesärlor (se tidigare inlägg i maj-juni i år) eller något annat futtigt. Den här gången var det på fullt allvar, med risk för dödlig utgång. Vår lilla precisionsskyttebana förvandlades plötsligt till en jaktskyttebana.

En fälthare förirrade sig in på banan.

Vi var en handfull skyttar som precis hade påbörjat en skjutserie. 1-2 skott var avlossade och nästa avfyring skulle inte dröja länge. Jag stod längst till höger. Plötsligt såg jag en rörelse till höger i mitt synfält. Uppe på sandvallen, bakom måltavlorna, kom en hare hoppande. Naturligtvis sänkte jag vapnet, tittade häpet på haren. För trots smällarna av grovkalibriga vapen fortsatte den framåt, in i träffområdet för övriga skyttar. Modigt eller dumdristigt, jag vet inte vilket. Men reglerna är glasklara för vad som ska göras i situationer som denna.

– Avbryt skytte! vrålade jag för att höras över eldgivning och genom hörselskydd. Hare på banan! Avbryt skytte!

En efter en blev skyttarna uppmärksamma på vad som hände och förde budskapet vidare. Skjutledaren gav order. Vapnen proppades med patron ur och lades ned. Faran över. Allas blickar vändes ut mot sandvallen och haren. Den hade inte blivit träffad. Den var okej. Väldigt okej, faktiskt. Så okej att den nu, när oväsendet tystnat, slog sig ner invid ett gräsbestånd och började käka. Och där satt den.

Man kan ju inte låta bli att skratta. Antingen är de väldigt kaxiga eller väldigt dumma, djuren runt skjutbanan, som envisas med att komma in och sedan stanna kvar. Men skyttet måste återupptas så haren var tvungen att flytta på sig. Och så kom det sig att vi fick beskåda vår skjutledare springandes ut på banan, vilt viftandes med armarna och hojtandes, för att förmå haren att flytta på sig. Ett annorlunda men icke desto mindre viktigt moment som ingår i varje skjutledares uppdrag.

Hur det gick? Jo, haren sprang iväg. Till slut. Efter att ha stirrat på skjutledaren rätt länge först. Som jag sa: kaxiga eller dumma.

falthare

Detta inlägg publicerades i Harar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.