En utbrytare till

Trenden fortsätter. Häromkvällen fick jag syn på ännu en utbrytare på tomten. Den här gången var det dock ingen vallmo utan någon slags – för mig – oidentifierad ljuslila blomma. 20150902_blomma

Den hade brutit sig ut från gräsmattan. Inte rabatten. Gräsmattan. Alldeles utanför gräsmattans kant växte den, ute i gruset. Precis som den andra utbrytaren men på ett helt annat ställe.

Vad var nu detta? Varifrån kom alla dessa utbrytare? Vallmon kunde jag förstå, det hade jag ju ändå planterat alldeles i närheten, men den här lila individen var definitivt ingen vallmo. Inget ogräs heller.

Så slog det mig. Ängsfröna. När vi just lagt ut gräsmattan i våras hade maken tagit sig för att strö ut innehållet i två påsar ängsfrön över den, i hopp om att åstadkomma någon slags självväxande äng. Jag grälade och sa att det var slöseri. De fröna skulle aldrig gro. De skulle bli utkonkurrerade av gräsmattan. Vilket jag fick rätt i. Det grodde aldrig någon självväxande äng. Mer än några enstaka – just det – oidentifierade ljuslila blommor i några av skarvarna. 

Så nej, alla fröna grodde inte i gräsmattan. Men de frön som hamnat utanför den hade grott. Några i alla fall. Där har vi förklaringen till utbrytarna.

 

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.