Hållfasthet

Ibland – eller snarare väldigt ofta – häpnar man verkligen över företeelser i naturen.

Jag stod avslappnat efter avslutad serie intill mitt skjutbås på pistolbanan och inväntade att övriga skyttar skulle bli klara. Min blick drogs förstrött utåt banan och gled över skjutbåset bredvid. Där den fastnade. Blicken, alltså. På något annat som fastnat. På ett märkligt sätt.

Mitt i tomma luften svävade en patronhylsa.

Hur var detta möjligt? Mina ögon blev större, jag stirrade och stirrade. Hylsan hängde kvar i luften. Stilla. Jag klev kisande närmare. Då såg jag det. Den satt fast i en tunn spindelnätstråd som knappt syntes på längre avstånd.

Patronhylsa i spindelnät Foto: Hans Trondsen

Patronhylsa i spindelnät
Foto: Hans Trondsen

En skyttekollega blev nyfiken på vad jag stirrade på, stegade fram och fotograferade den förbryllande nätprydnaden. Under tiden diskuterade vi detta märkliga. Hur hade det här gått till? Någon som försökt göra sig lustig? Testat hållfastheten? Hur många .22-kaliberspatronhylsor klarar ett ordinärt spindelnät, typ?

Sen insåg vi det uppenbara. Någon hade stått och skjutit, hylsan hade flugit iväg, så där som tomhylsor alltid gör, påbörjat sin färd rakt söderut mot gruset men i sin fallande bana istället stött på spindelnätet och därmed raskt avbrutit ursprunglig färdplan. Den fastnade i nätet, alltså.

Vilket betyder att det ynka nätet inte bara var starkt nog att hålla upp en tomhylsa utan även att fånga upp den i rörelse. Imponerande.

Detta inlägg publicerades i Spindlar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.