Restaurangen är öppnad

Nu har jag öppnat för säsongen. Fågelmatningen alltså. Med lite minusgrader blev intresset plötsligt betydligt större bland grannskapets fågelpopulation.

Vilken meny erbjöds denna premiärlördag då? Jo – frestande vildfågelblandning med havre, solrosfrön, hirs- och hampafrön, serverat med paraffinfria tärningar av bottenbiten på en Arla herrgårdsost. En inte jättevarierad meny, men jag räknade kallt med många besökare ändå. Så upp med fröröret, ut med osttärningarna i trådnätsskålen, sedan raskt avlägsnande och postering på farstukvisten medelst kikare.

Jag behövde inte vänta länge. Inom någon minut dök två gäster upp. En skata och en nötskrika. Efter ytterligare en halv minut var de inte skata respektive nötskrika längre. Jag hade egenvåldigt gett dem det nya gemensamma artnamnet Goffarfågel. För det var vad de gjorde. Posterade sig vid trådnätsskålen och formligen goffade i sig osten. Bit efter bit åkte raskt ner i fågelstruparna. Jag lovar att de inte ens hann känna smaken. Om nu fåglar gör det.

Sen började de småkivas om kvarvarande bitar, varpå båda tappade balansen och flög iväg. Fritt fram för traktens talgoxar som suttit och väntat inne bland granarna, med siktet inställt på osten. Så snart goffarfåglarna var borta var de snabbt framme, snodde åt sig små bitar och flög iväg. Varpå goffarfågel nötskrika återvände, hann goffa några bitar innan goffarfågel skata dök upp och övertog herraväldet över osttallriken.

Så höll det på. Jag tror inte ens det tog fem minuter innan all ost var slut. Jösses. Ena huvudrätten slut så snart efter premiäröppningen. Inte bra för restaurangens rykte. Och mycket riktigt så försvann också de två mest dominerande gästerna – goffarfåglarna alltså – rätt omgående efter konstaterat ostbristfaktum. Sån tur att mina övriga gäster nöjde sig med den andra rätten på menyn. Under en lång stund kunde jag njuta av ivrigt fröätande av talgoxar, blåmesar och nötväckor utan oro för matbrist. Stort frörör.

När fingrarna började frysa fast vid kikaren gav jag upp och gick in för att fylla på inköpslistan inför nästa dagens lunch. Jordnötter och äppelbitar med en touch av talgboll, allt toppat med kokosfett med russin till dessert. Mums.

Nötskrika Foto: P2-fågeln, sverigesradio.se

Nötskrika
Foto: P2-fågeln, sverigesradio.se

Nötväcka Foto: Tommy Brinksäter http://pemacore.ys.se/swednature.com

Nötväcka
Foto: Tommy Brinksäter
http://pemacore.ys.se/swednature.com

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Restaurangen är öppnad

 1. Stene skriver:

  Du är så otrolig i dit skrivande, man fängslas av att man tror man är med när du talar/skriver.

  Gilla

 2. gunahm skriver:

  Tack så mycket! Då har jag lyckats med min ambition!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.