Fridfulla fridstörare

Snudd på vårkänslor var det häromdagen. Helt plötsligt en massa plusgrader igen, uppehåll och emellanåt en blek vintersol som skymtade fram bakom molnen. Det gäller att ta vara på tillfällen utan regn, snålblåst och kånkande av matkassar i desamma så här års så jag tog en sällsynt packningslös promenad i villaområdet. Och fick se den här synen i en villaträdgård:

Vi villaägare är ju luttrade. Rådjuren stövlar in i våra trädgårdar utan hänsyn, äter utan hänsyn och blänger på en utan hänsyn om man råkar yttra någon slags invändning. Jag skulle inte gå så långt som till att kalla dem skadedjur (som en del grannar gör), men de är onekligen en prövning. Min pensé, må den vila i frid, hade hållit med. Men när man får se en sådan här syn är det ju ändå lite som att hjärtat mjuknar, trots den ojämna kampen om trädgårdsgrödorna. Mor och halvvuxet kid, tillsammans fridfullt strosande och letande efter mat, njutande av den oväntat varma dagen.

De verkade ha hittat någon slags äppelgömma på marken, gammal fallfrukt som de lystet slubbade i sig ner till minsta äppelkärna, alltmedan jag blev stående vid staketet och fotade bild efter bild. Emellanåt tittade de orädda upp på mig, men gjorde ingen ansats att fly. Ganska häpnadsväckande i sig, kan man tycka. Men så hade vi ju ett staket emellan oss också. Vi tittade på varandra ett tag. Sedan lämnade jag dem åt sitt och äpplenas öde och promenerade vidare.

Och undrade i mitt stilla sinne om villaägarna, som råkar vara föräldrarna till en god vän, var medvetna om det oväntade besöket av de fridfulla fridstörarna. Och kom fram till att de nog var det. Och kanske rentav också välkomnande. För det fanns ju inget äppelträd på tomten. Så någon måste ju ha lagt dit äpplena. Finns nog fler än jag som vurmar för rådjuren, trots allt.

Detta inlägg publicerades i Rådjur och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fridfulla fridstörare

 1. Nettan Taberman skriver:

  Har med fridstörare på tomten . Har nu följt dem sen i våras. En mamma med sina tvillingar….
  Våra katter ligger ofta väldigt nära dom och undra nog vad de är för några filurer?

  Gilla

 2. Lennart skriver:

  slubbade ?? Händer titt som tätt hos oss, att man slår upp dörren i skallen på ngt rådjur när man ska gå ut, men sen det skulle skaffas hund, så har hundstängslet stängt dom ute 😛 /LH

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.