Vad jag inte vill ha i julklapp

Häromdagen kom årets sista nummer av Vår fågelvärld. På insidan av omslaget fanns en annons från Naturbokhandeln med reklam för ”Årets julklapp”. Det är ju ett epitet som rätt många gör anspråk på att sätta på sina produkter så här års. Så jag blev lite nyfiken på vad en fågelrelaterad webbshop hade för förslag i denna årligen återkommande julkategori. Och detta var vad man föreslog som Årets julklapp 2015:

En väggklocka med en fågel för varje siffra. Finfint för en fågelskådare. Men inte nog med det. Jag citerar från webbsidan: ”En charmig klocka som är illustrerad med 12 olika fågelarter, med artnamn, som sjunger varje heltimme. Sången ljuder i ca 10 sekunder.”

Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att sätta upp själva klockan. Även om det är en klocka som ställer utom allt tvivel för alla andra att man befinner sig djupt nere i fågelnörds-träsket. Men det skulle trots allt kunna vara lite kitschigt kul om man har tillräckligt med självdistans till sin hobby. Det skulle jag kunna bjuda på. Men sedan. Fågelsången. Att höra bostaden genljuda av fågelsång en gång i timmen. Det kanske kan vara kul. Ett tag. Sen föreställer jag mig att man blir rätt less på att klockeländet aldrig håller tyst. Risken finns att klockan hittar sin nya hemvist i soptunnan långt innan julglöggen svalnat i muggarna på julaftonskvällen.

Sen läste jag vidare i annonsen. Och det står faktiskt att ”klockan har en ljussensor som gör att sången tystnar när det blivit mörkt”. Det var ju bra. Någon har tänkt till. Den låter inte på nätterna i alla fall. En förmildrande omständighet. Men sen börjar den om igen i soluppgången. Och föreställ er då vad som händer i juni. Med tanke på de ljusa sommarnätterna och den löjligt korta tiden mellan solnedgång och soluppgång. Så nej. Årets julklapp kommer nog inte över min tröskel.

Den kommer för övrigt i tre olika utföranden – med naturfärgad ram, svart ram eller grön ram. Alla tre är slutsålda. Det är ju tur för Naturbokhandeln att alla kunder inte är som jag.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar, Funderingar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.