Det ser en smula mörkt ut

Alltså. Det går inte bra det här. Det går rentav dåligt. Riktigt dåligt. Jag får snart klappa igen. Verksamheten går inte runt. Det finns inte längre några gäster att tala om i min restaurang. Inga fjäderklädda i alla fall. Rådjuren kommer och av till, visst, och slafsar i sig diverse rester på marken. Kanske någon enstaka koltrast också, det kan jag tillstå. Men resten av gästerna. Inga talgoxar. Inga blåmesar. Inte en nötväcka någonstans. Hackspettarna är som uppslukade av jorden. Inte ens en skata i sikte.

Igår kväll var jag uppe för att fylla på mat. Och där stod jag med min tallrik med margarinröra, russin och sönderhackade talgbollar som ett fån. För all mat som jag hade lagt ut 1,5 dygn tidigare, på måndagsmorgonen, låg kvar. Oätet, uppblött och oaptitligt, efter dagens regnande och töande. Det enda som var slut var viltpelletsen på marken. Rådjuren är som dammsugare. Allt går i. Så jag vräkte ner de uppblötta fågelmatsresterna till dessa allätare och la upp ny fågelmat, under småsurt muttrande. Otacksamma djur. För bara ett par dagar sedan var det påfyllning ett par gånger om dagen som gällde. Nu bryr de sig inte alls.

Naturligtvis beror det på tövädret. De behöver inte äta lika mycket när det är varmt. Och det är ju bra att de klarar sig på egen hand när det är lite varmare. Men vädret är inte hela sanningen. Det har varit skralt med fåglar hela vintern hittills, sämre än vid förra årets matning. Antingen gör jag något fundamentalt fel med menyn, eller så är miljön inte längre tilltalande. Förmodligen det sistnämnda. Och det gissningsvis på grund av att det byggs så infernaliskt runtomkring. Det har sprängts, körts lastbilar och huggits ner träd i hela grannskapet sedan i november. Det stör ju matfriden en aning. Jag hoppas att det är orsaken till min bristande besöksstatistik i alla fall.

Men det bådar inte gott för helgens räkning av Vinterfåglar inpå knuten. Inte mycket att räkna i nuläget, så att säga. Om man inte får ta med rådjur förstås.

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.