Sorg

Jag skrev i mitt inledande inlägg till den här sviten att årets fågelräkning innebar glädje, besvikelse, sorg, en upptäckt och en insikt. Nu har jag avhandlat allt utom sorgen. Men den ska också få ta sin plats.

För trots glädjen i att få noteringar i fågelprotokollet, spänningen i att studera fåglarnas beteenden och lugnet i att få stå ute och känna stressen rinna bort – trots allt detta inträffade en händelse som kastade en lång skugga över dagens upplevelser. En sorglig men tyvärr inte alltför ovanlig händelse.

Jag träffade på en skadad koltrast. Troligen trafikskadad. Med tyvärr små chanser att överleva.

Den andra dagen på mitt fågelräkningspass blev jag varse en rörelse i ögonvrån, nere i grannens dike tvärsöver vägen. När jag kikade dit såg jag först inget. Sen sprätte det till igen, av något svart och gult som flaxade omkring nere i diket. Jag förstod snabbt att det var en koltrast, men vad var det som hade hänt? Varför flög den inte iväg? Satt den fast?

Jag stegade över för att se vad jag kunde göra. Något var ju fel. Och där på botten satt den. En koltrasthanne. Alldeles uppburrad, med halvslutna ögon. Med jämna mellanrum flaxade den till, i försök att flyga iväg, men det var lönlöst – den hade helt tappat orienteringen. Huvudet gick bara runt, runt i ryckiga rörelser och kroppen flaxade planlöst utan kontroll. Den drog hela tiden i en cirkel åt höger. Hur han än försökte dråsade han bara ner i diket igen. Där satt han still en stund och hämtade andan. Sen började det hela om igen.

20160131_koltrast

Min gissning är att han krockat med en förbipasserande bil och fått en hjärnskakning eller annan huvudskada. Beteendet tydde på det.

Men så här kunde han ju inte ha det. Hur kunde jag hjälpa?

Jag gick in och googlade på skadade koltrastar, viltvårdsorganisationer och alla möjliga tänkbara sidor men kom ingen vart. Skulle jag ge den mat och vatten, eller var det farligt? Skulle jag ringa en viltvårdare? Skulle de i så fall rycka ut för en koltrast? När de hanterar ugglor, örnar och annat mer sällsynt vilt? Hade de verkligen tid med en koltrast? Var det kanske ändå kört? Borde jag rentav ha ihjäl den? Det var svåra beslut.

Jag klädde på mig och gick ut igen för att i alla fall ge den lite moraliskt stöd. Då var den borta. Jag hoppades förstås att den piggnat på sig och flugit iväg, även om det inte var så sannolikt.

Och det var det inte heller. Ett par timmar senare, medan jag var upptagen med annat, var maken ute ett ärende och siktade den då lite längre bort i diket. Tillståndet var oförändrat. Den hade i alla fall lyckats förflytta sig. Men hur skulle det gå när natten kom, om den inte kom upp från marken? Med tanke på rävar, katter och andra rovdjur?

En stund senare klädde jag på mig och gick ut igen, varför vet jag inte – jag kunde ju inte göra så mycket för den lilla koltrasten. Men det kändes som att jag borde. Men då var den borta igen. Jag väntade och spanade, men den dök inte upp. Till sist fick jag ge upp och gå in.

Vi såg inte till den mer den dagen, och inte heller dagen efter. Min gissning är att den blev tagen av räven, eller frös ihjäl. Chansen att den piggnade till och flög iväg är försvinnande liten. Men jag väljer att fortsätta hoppas.

Naturen är sorglig ibland. Vissa får leva, andra får det inte. Och det får man nog bara acceptera.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sorg

 1. Lennart skriver:

  Jag hörde en smäll, och det var en hackspett som flög in i ett fönster, jag kommer inte ihåg om jag
  tog in den eller hur det var, men efter någon timme så flög den iväg, den var först helt groggy ett tag.

  Men en annan gång hittade jag en duva på tomten av någon anledning den hade bruten vinge,
  jag försökte plocka in den, men den hoppade iväg in under husvagnen, då stack en av katterna
  in där, och gjorde processen kort…..så det löste sig ju…typ…
  /LH

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.