Räven igen!

– Nämen titta, där är ju räven, sa maken lugnt där han stod och tittade ut genom köksfönstret medan jag tillredde middagen.

Räven!? Var räven här igen? Det var ju fantastiskt! En räv mitt i villaområdet! Igen! Då hade jag inte sett fel förra gången, när jag såg den vid fågelmatningen när det var så kallt för några veckor sen. Jag hade ju trots allt tvivlat. Nu släppte jag kastrullerna, stormade fram och ställde mig hukande bredvid maken. Skuggade händerna ovanför ögonen för att skärma av ljuset från spisfläkten, för att kunna se ut i mörkret. Spanade ivrigt, såg inget.

– Var då?! ropade jag. Var är räven?
– Där, sa maken, fortfarande lika obegripligt lugn, och pekade mot grannens infart mitt över vägen. Den står på den snötäckta kullen där, tittar hitåt.

Jag kisade, bytte ställning – och där var den ju! Inte mer än tjugo meter från huset. Mittemot fönstret där vi stod. En vacker, ung, ganska liten räv. Blickstilla, tittade mot oss som stod där bakom glaset. Den röda pälsen och den vita haklappen syntes tydligt. Nog var det en räv alltid. Några andlösa sekunder stod vi så. Sen tvärvände räven, kilade iväg uppför grannens grusväg en bit innan den vek av in i skogen på den fortfarande obebyggda tomten.

– Nu skrämde du iväg den igen, sa maken. Du blev för ivrig.

Ja, det blev jag, men hur skulle jag kunnat låta bli? En räv. En räv. Så nära. Jag såg en räv från mitt eget köksfönster, i ett villaområde. Bättre än så här blir det ju knappast.

– Den såg i alla fall fin och frisk ut, sa maken. Ingen skabb eller så. Och det är ju tur. För annars skulle jag ha varit tvungen att avliva den. Det ingår i förpliktelserna som jägare. Och det tror jag inte att jag hade kunnat göra.

Tja. Som sagt. Jägarexamen förpliktigar. Men vi får hoppas att kunskaperna inte behöver omsättas i praktiken på det viset. Kanske är det ovanligt med en jägare som inte vill jaga. En och annan norrlänning skakar väl på huvudet åt den tokiga stockholmaren. Själv är jag bara nöjd. Och ser fram emot nästa gång räven kommer på besök.

Räv i snö Foto: http://bilderse.4ever.eu/

Räv i snö
Foto: http://bilderse.4ever.eu/

Annons
Detta inlägg publicerades i Jakt och skytte och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Räven igen!

  1. Anki skriver:

    Trevligt besök! … och skönt att den verkade frisk och fri från skabb!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.