Lite väl tidigt, kanske

– Du? NU? Nähä! Du kan väl ändå inte mena allvar? utbrast jag klentroget och stannade tvärt i det ymniga snöfallet vid sju-tiden i morse.

Jag tystnade och lyssnade igen. Detta var ju osannolikt. Säkert hade jag hört fel. Det kanske var en grönfink med taskig självuppfattning eller som ville pröva en alternativ repertoar? Men nej, jag hade inte hört fel. Det var verkligen en bofink jag hörde. Den klara, tydliga, fallande drillen med en liten knorr på slutet.

Bofink. I slutet av mars. Det är, vadå, en månad för tidigt? Åtminstone en halv. Jag hade inte väntat mig dem förrän i andra halvan av april.

Det hela blev ännu mer osannolikt med tanke på snön som nu föll ännu tätare. Både jag och vägen blev vitare och vitare men bofinken sjöng oförtröttligt på, till synes oberörd av att omgivningen definitivt inte utgjorde en varm, vacker och bofinksvänlig vårdag, beströdd med sol och insekter.

I och för sig sa min fågelskådande arbetskamrat, strax innan han nyligen gav sig iväg på en weekendresa till Bosporen för att studera tropikflyttarnas fågelsträck norrut, att flyttfåglarnas tidsschema är ungefär två veckor tidigare än normalt på grund av den milda vintern. Det må vara hänt. Men bofinkar i mars? När det snöar? Och är minusgrader?

Jag ruskade på huvudet så snön föll av i sjok, bestämde mig för att jag nog måste ha hört fel och traskade vidare mot tåget. Alternativet kändes inte tänkbart, av ren medkänsla. För om det nu vore en bofink vore det förfärligt synd om den lille stackaren. Den kommer att ha en hård tid framför sig innan vårvärmen och maten infinner sig. Den kanske rentav inte överlever.

Och medan jag tankfullt gick över järnvägsbron sjöng bofinken glatt vidare, till synes helt obekymrad.

Bofink, hane Foto: Hasse Andersson http://www.hasseandersson.se/

Bofink, hane
Foto: Hasse Andersson
http://www.hasseandersson.se/

Bofinkssång hör ni här.

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.