Mera påskfåglar – och en påskbock

Innan vi helt lämnade Dufweholms herrgård och Katrineholm blev det ett stopp vid först sjön lilla Näsnaren och sedan den stora dito för att skåda mer fågel. Sjöarna var tråkigt nog fortfarande mycket täckta av is, mycket mer än på Dufweholmssjön, varför antalet fåglar att skåda var en smula begränsat. Men vi kunde ändå räkna hem fler arter än vi först vågat hoppas på, bland annat en UFP (som vi tror var brun kärrhök), ett gäng sångsvanar och årets första tofsvipor på en åker.

Man kan sammanfatta våra naturupplevelser under påskhelgen runt Dufweholmssjön och stora och lilla Näsnaren så här:

1. Grågäss talar gärna om var de är och vad de gör just nu. För varandra och för andra. Ofta. Faktiskt hela tiden. Dygnet runt.

160325_grågås

2. Nötväckor kan låta väldigt mycket när de är de enda tättingarna inom hörhåll. Väldigt mycket. För att vara en sån liten fågel har den väldigt mycket ljud i sig.

160326_nötväcka

3. Två knölsvanar, som simmar i en liten isfri del av en sjö en blåsig vårdag, tenderar att – när det kommer en stark vindby- luta sig mot vinden för att inte kantra, varpå de antar en stor likhet med regalskeppet Vasa med sin 45 graders lutning gentemot vattenytan.

160327_svanar

4. Om man står stilla alternativt går väldigt tyst och långsamt på en skogsstig kan man, med lite tur, överraska en ung rådjursbock som ännu inte fått syn på en och som går jämte en inne i granskogen med målet att inom kort korsa skogsstigen, och hinna få några fina foton på en mycket förvånad rådjursbock som inom loppet av en sekund med framklövarna på stigen vänder 180 grader och störtar tillbaka in i skogen igen vid åsynen av en.

160327_rådjursbock

Tanken när vi bokade vår herrgårdshelg var att vi skulle äta gott, koppla av och ta det lugnt. Kanske ta någon enstaka promenad. Stanna på IKEA på vägen hem. Men som alltid med våra semestrar blir det ett klafsande i terrängen, frusna fingrar, svordomar såväl som glada utrop när man får syn på någon djurart som sitter still eller inte, och ett par hundra mer eller mindre lyckade foton med hem.

Valet stod mellan IKEA och besök vid en fågelsjö. IKEA vann inte. Uppenbarligen.

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Fåglar, Rådjur och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.