Nörd? Nähä!

Ka-BAM! Där satt den. Nördstämpeln. I pannan. Eller på valfritt ställe ni tycker passar bättre. Varför nördstämpel? Tja. Från och med idag ligger hushållets minsta kikare i min vardagsryggsäck. Den kommer alltså att följa mig till och från jobbet. För fågelskådning. I förortens villasamhälle.

Jamen det är ju så förbaskat frustrerande! Igår såg – och hörde, på långt håll – jag en uppenbar hackspett i en tall på väg hem från tåget. Samma fördömda tall som jag såg samma fördömda fågel i för ett år sen och då inte kunde identifiera. Fågeln alltså, inte tallen. Nu stod jag där nedanför tallen, böjde nacken i en smärtsamt onaturlig vinkel och försökte få mina emellanåt ålderssvaga ögon att samarbeta i en artbestämning. Fågeln satt snällt stilla, tutade på och visade upp sig. Men vad hjälpte det. Avståndet från marken, där jag stod, till toppen av tallen, där fågeln satt, var för långt för att det skulle gå att urskilja mer än att det var en större fågel med lång näbb och mörkare huvud än hals. Jag gick runt på stället som en byfåne med min matkasse för att hitta en bättre vinkel, men icke. Hopplöst.

Jag var nära att börja hoppa jämfota av frustration. Arrgh! Om jag bara hade haft en kikare! Då hade jag vetat på stört!

Så därför, mina vänner, var kikaren det första som åkte ner i min ryggsäck när jag väl kom hem. Det andra – som inte åkte ner i ryggsäcken i och för sig – var framgrävandet av min bok med fågelläten. Nu skulle här artidentifieras, kikare eller inte. För jag hade trots allt en misstanke om vilken hackspett det kunde ha varit.

Och jomenvisst. Efter några omgångar av ljuduppspelning stod det klart. En gröngöling. Ha! Bild och ljudlänk nedan.

Lyssna på gröngölingen

Gröngöling Foto: Jan Andersson http://www.ufg.se/

Gröngöling
Foto: Jan Andersson
http://www.ufg.se/

 

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.