Distraktion

En eftermiddag på skjutbanan. Det var sol, blåste en smula kallt. Andra serien påbörjad. Vapnet laddat, skjutställning intagen. Några djupa andetag, blicken fäst upp mot taket för att hjälpa ögonen fokusera. Strax redo att lyfta vapnet för första avfyrningen.

Då ser jag en humla.

Den surrar runt alldeles under taket, snirklar sig mellan bjälkarna, letande efter en lämplig boplats förmodligen.

Och naturligtvis var mitt skyttefokus som bortblåst. Jag lutade mig framåt, kisade. Vad var det för sort? Vilken humledrottning var det frågan om? Jag lutade mig åt höger, vänster för att se bättre. Var precis på väg att ta ett steg ut när jag insåg att jag stod där med ett laddat vapen i handen. Drog bak slutstycket för att ladda ur magasinet, och givetvis for andra kulan ut ur loppet och studsade ner på marken. Inte bra. Den måste jag leta rätt på. Och vart hade humlan nu tagit vägen?

Ungefär nu insåg jag att övriga skyttar hade fått iväg ett par skott redan. Jag hade inte ens börjat. Istället stod jag och laddade ur, letandes efter en humla, utan att ha gjort en enda avfyrning. Risken var stor att jag skulle missa hela serien, insåg jag. Jag fick raskt ombestämma mig, sköt in magasinet igen, släppte humlan med tanken för en stund och koncentrerade mig på skyttet.

Efter fem sedvanliga avfyrade skott, i alldeles för rask takt, säkrade jag vapnet, letade rätt på den förlupna oavfyrade kulan och hittade efter några sekunder även humlan. Den surrade fortfarande runt under taket, vid skjutplatserna en bit bort. Jag stegade ivrigt dit och kunde efter en stunds kisande konstatera att det var en ängshumla.

Ha! Ängshumla! De brukar vara tidiga men jag har aldrig tidigare sett någon i april. Premiär!

Det var ju tur att något lyckades. Skytteserien gjorde det nämligen inte. Bedrövliga poäng.

Detta inlägg publicerades i Humlor, Jakt och skytte och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.