Trädgårdsentusiast? Jag?

Det är ju ingen hemlighet att jag inte är någon större trädgårdsfantast. Hus med tomt, javisst. Kunna gå ut på en gräsmatta, absolut. Buskar och träd och mycket djurliv på nära håll, jajemensan. Men rabatter, planterande och typ blompysslande – nja, inte så mycket. Jag går inte direkt igång på ”Veckans perenn” från Blomsterlandet, eller hur man bäst får sin rododendron att blomma, om jag säger så. Pelargoner är ok men allt man köper hem i krukväg ska ju planteras om i någonting annat, tydligen. Och sen ändå slängas på komposten några månader senare när säsongen är slut. Där brukar jag tappa intresset. För mycket jobb. När min mor ringer och berättar att de ägnat 1,5 timme åt att vattna alla växter på tomten efter några dagars soligt väder brukar min reaktion mera bli: ”Vattna? Alltså, måste man vattna annat än det som står i krukor?”. Dålig trädgårdsägare är jag.

Men. Saker händer med en när man varit med trädgård i ett år. När man ser att det faktiskt funkar. När de där salviorna jag fick av min syster förra året i en kruka och som jag körde ner i min 20 % rabatt på vinst och förlust, faktiskt överlevt och växt upp igen. Och rentav fått blomknoppar. Hur hallonbuskarna som var halvdöda hela förra sommaren nu ser riktigt friska ut med löv och grejer. Att gräsmattan faktiskt blev grön igen, trots en hel säsong av misskötsel (gödsla?).

För att inte tala om allt det vackra ”ogräset” som glatt slår fäste i vår obearbetade lervälling. Nu har jag blåklint, rödklöver och åkersenap överallt på baksidan. Och i diket kommer hampdånen tillbaka, vilt kämpande sig upp genom den tjocka mattan av fjolårsgräs. Så det funkar, liksom. Helt fascinerande. Det växer. Av sig självt. Naturen funkar.

Vi lär aldrig få kvarterets mest välskötta villaträdgård. Vilket i och för sig aldrig har varit vår ambition. Men vi har ändå många blommor, humlor, fåglar och fjärilar. Och fritid.

Hampdån Foto: Inger Eichhorn Ohlsson http://www.lagotto-sidus.se/flora02.htm

Hampdån
Foto: Inger Eichhorn Ohlsson
http://www.lagotto-sidus.se/flora02.htm

Åkersenap Foto: Lars G Brunkman http://flora.bruphoto.com/akersen.htm

Åkersenap
Foto: Lars G Brunkman
http://flora.bruphoto.com/akersen.htm

Annons
Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.