Tiden räcker inte till

– Busksångaren är väldigt aktiv just nu. Har hört den på Djurgården, på flera lokaler. Och i Bromma, särskilt runt Kyrksjön. Och det gäller bara en vecka till, om du vill se och höra den. Så passa på nu!

Sa min fågelskådande kollega gravallvarligt. Och jag nickade och höll med, med lika allvarlig uppsyn. Kyrksjön visste jag var den låg. Däremot hade jag ingen aning om hur busksångaren vare sig lät eller såg ut. Jag visste inte ens att det fanns busksångare. Och jag visste dessutom att sannolikheten att jag skulle få se – och höra – den inom utsatt tid var försvinnande låg. Vilket jag inte hade hjärta att säga till min kollega, dock.

För den bittra sanningen är den att tiden räcker inte till. Allt händer nu. Just nu. Skyttesäsongen har sin höjdpunkt samtidigt som allt formligen exploderar i naturen. Man hinner inte med. Och när den mesta fritiden går åt till skytte är de enda naturupplevelser jag får på nära håll de jag stöter på vid skjutbanan, på väg till och från arbetet eller hemma på tomten. En smula begränsande vad gäller artrikedom, åtminstone vad beträffar fåglar. Just nu förtjänar jag nog inte att kallas fågelskådare. I alla fall inte vad gäller entusiasm att hitta nya arter. Min entusiasm över att få se individer av redan skådade arter, som ringduva, björktrast eller hackspett, råder det däremot ingen brist på.

Så i år har jag inte hunnit med att vandra bland de nyutslagna orkidéerna på Stegsholm, peta på grodorna längs Sörmlandsleden eller skåda på gluttsnäpporna och småskrakarna i Svärdsnäsviken vid Sandemar. Men jag har sett havsörnar, gröngölingar och sädesärlornas familjebyggande vid skjutbanan. Jag har avvaktat avfyring när hackspetten flugit förbi skjutvallen. Jag har lyssnat på lövsångaren och bofinken i skogsdungen invid skjutfältet, och jag har pekat ut sånglärkan över åkrarna för mina medskyttar.

Såvida den där busksångaren inte händelsevis råkar materialisera sig vid Sanda skjutbana inom de närmsta dagarna lär det nog tyvärr inte bli något kryss. Men å andra sidan kommer den säkert tillbaka nästa år. Och då vet jag var jag ska leta efter den.

Busksångare Foto: Stefan Johansson www.avesphoto.se

Busksångare
Foto: Stefan Johansson
http://www.avesphoto.se

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar, Jakt och skytte och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.