Sju blöta blommor

Midsommar. Årets kortaste natt är förbi i och med sommarsolståndet och nu går vi mot mörkare tider. Stämmer bra med gråvädret utanför.

Men regn eller inte så är det midsommar. Maken frågade igår om jag plockat de där sju blommorna man ska göra. Nä, sa jag. Hela tanken med det är ju att man ska lägga dem under kudden för att drömma om den man ska gifta sig med. Och efter mer än 15 års äktenskap känns ju det lite överspelat.

Men det väckte en tanke. Undrar om vi faktiskt har sju sorters olika vilda blommor på vår egen tomt? Givet dess nya roll som självplanterande ogräsäng, menar jag? Så jag drog på mig stövlarna och vadade ut i den gräsvåta lervällingen på baksidan. Spanande bland de nu meterhöga grässtråna i duggregnet. Och jovisst. Här var det gott om blommor. Sju sorter fick jag ihop utan problem. Schysst.

20160624_7blommorJag visste till och med vilka fem av dem var. Prästkragen var förstås inga konstigheter. Rödklöver och vitklöver, inga problem. Inte heller smörblomman. Kråkvicker, en liten doldis för många men bekant för en humlespanare – den är en populär humleblomma.

De sista två var mig dock fullständigt obekanta. Sån tur att jag har min flora.

Med 800 sidor artbeskrivningar. Jag bläddrade några hundra. Hittade den ena blomman av ren tur, den lila bredvid smörblomman på bilden. Backnejlika, tydligen.

Men den sista, den lila blomman längst ner till vänster, gick jag bet på. Hittade den inte någonstans. Någonstans mellan libbstickor och vallörter efter sidan 673 gav jag upp. Den får förbli ett mysterium ett tag till.

Jag skulle ha plockat ängskovall istället. 

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sju blöta blommor

  1. Malin pettersson skriver:

    Är det inte en kärringtand? 😊

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.