Hur man delar på fritidslokalen

Jag har tidigare berättat om sädesärlorna som häckar återkommande på skjutbanan. Det är lite fascinerande, med ett fågelbo fullt av pipande ungar och föräldrar som kryssflyger över banan, mellan skotten, i jakt på mat.

Vi brukar ha ett väl fungerande samarbete, sädesärlorna och vi skyttar. När vi står och laddar, och för all del även när vi skjuter, är gräsplanen sädesärlornas och de letar insekter, frön och maskar till sina ungar för fullt. Och när vi skjutit färdigt och går fram för att markera flyger sädesärlorna iväg, med käket. Då är gräsplanen vår. När vi är klara och har intagit skjutbåsen igen återvänder sädesärlorna. Så håller vi på, växelvis samverkan. Smidigt.

I onsdags kväll blev vi varse två saker på banan.
1) Sädesärlornas ungar har flugit ur boet så banan var tom på födoletande sädesärleföräldrar
2) Gräsplanen var intagen av ett annat häckande fågelpar – koltrastar

Uppenbarligen hade flera familjer upptäckt tjusningen i att bygga bo i en öppen skjuthall. För all del trevligt. Vi gläds åt all skönsång vi kan få. Gulsparvar, lövsångare, bofinkar, koltrastar, you name it. Frågan var nu huruvida dessa koltrastar skulle respektera överenskommelsen om att dela på banan.

Det gjorde de inte.

När vi stod på skjutplats var planen deras och de samlade intensivt mask i gräsmattan. Då och då ilsket blängande på oss när vår avfyring störde friden. Men när det sedan var dags för skiftbyte och vi intog gräsplanen möttes detta av arga protester. Herr och fru koltrast flög iväg upp i träd eller på skjutvall där de sedan ilsket snattrade åt oss och hotfullt fällde upp stjärtfjädrarna, för att riktigt visa sitt missnöje med att ha blivit bortfösta från sina maskmarker.

Så höll det på, hela kvällen. Till slut packade vi ihop och överlät planen åt de otåligt väntande koltrastarna. Oavsett bristande respekt för gällande avtal får man ibland välja sina strider, tänkte vi. Det är ju trots allt hungriga ungar det handlar om i slutänden.

När vi lämnade skjuthallen såg vi en intressant syn på framsidan. Där hoppade en av sädesärlorna runt, fridfullt födoletande. I lugn och ro från ilskna koltrastar. En ny aspekt på dramat rullades upp. Kanske var koltrastarna inte bara avtalsbrytare, utan även fräcka markövertagare? Fortsättning lär följa.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.