Här krävs en röjsåg

Jag vattnade växterna på tomten ikväll. Kom på att det ju varit torrt och soligt. Kanske var det en bra idé att bistå de få planteringarna en smula. Jag försöker i alla fall.

Sen kom jag på att vi ju har planterade buskar på baksidan. I den där lervällingen som blivit en äng. (Nej, det var inte min idé att plantera dem där. Till makens försvar får jag säga att det var trots allt bara lera där när han gjorde det förra året.) Jag drog dit slangen, stövlade upp och satte igång. Jäklars vad högt gräset hade blivit. På sina håll närmare en meter. Flera olika sorters gräs var det också. Och alla höll på att fröa. Jag fick kläderna fulla av klibbande gräsfrön. Och tätt växte det, gräset. Väldigt tätt. Vänta nu. Var fanns de där buskarna egentligen? En havtorn hade jag hittat, den närmast berget, men sen….? Jo, vänta, där stack flädern upp. Lite. Och då var den ändå tre kvarts meter hög. Och därborta såg jag en bit av den röda lönnen mellan stråna (stammarna?), eller om det var en rönn.  Skit samma.

Men visst var det väl fyra buskar? Sex från början, två som dog. Tre var hittade. Då saknas det en. Var….? Jag tog ett kliv åt sidan. Och där var den förstås. Under min vänstra stövel. Den sista havtornen. Nu en smula tillplattad. Jag hade inte sett den alls. Jösses. Det här gick ju inte. Det var ju rena djungeln. Våra buskar höll på att kvävas i allt gräs, all klöver och allt annat ogräs som växte så det knakade.

Jag vattnade färdigt, hämtade grästrimmern och började grovjobba. Det flög strån, kvistar och gräsfrön åt alla håll. Två maskinstopp (där stråna snott sig elva varv runt motoraxeln) senare hade jag röjt fram de fyra levande buskarna. Jag riktigt såg hur de drog efter andan. Dessutom röjde jag en gång fram till de vilda hallonbuskarna – jag vill ju kunna plocka bären i augusti – och rensade runt den självsådda hasselbusken och eken så de också kunde andas.

Ja, jösses. Det är förstås massor kvar. Det krävs en ordentlig röjsåg. Eller en stor fyrhjuling som välter runt alltihop. Vilket ju kommer att hända så småningom. Men just för nu är tillvaron dräglig för planteringarna även på baksidan i alla fall.

Dessutom hittade jag små överraskningar. Fler smultronblad närmare berget. Och praktlysing som spritt sig från grannens tomt. Jättefina. Synd bara att jag råkade kapa av dem. Nu får de praktlysa på min förstukvist.

20160705_praktlysing

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.