Där rök grödorna

Fast vi kan ju börja i slutet. Det vill säga med hemkomsten. I morse, närmare bestämt. Jag stod i tvättstugan (även kallat hobbyrummet) där jag betade av det tvättberg som alltid uppstår efter varje semesterresa. När jag så kastade en blick ut genom fönstret medan jag hängde upp lakan såg jag en oinbjuden granne på baksidan, mitt i den torra lervällingen. Det var den unga råbocken från den lokala rådjursfamiljen som glatt mumsade i sig av de grödor som fortfarande levde trots torkan. Diverse örter, blad, johannesört och rödklöverblommor åkte utan vidare åthävor ned i rådjursmagen. Jag tittade häpet på. Den stod bara några meter ifrån mig. Och slukade alla humleblommor, den skurken.

Eftersom jag nu vet mer om rådjur tack vare mina studier inför jägarexamen (ha inga förutfattade meningar nu, jag återkommer om detta ämne) visste jag att den skulle reagera på rörelse snarare än ljud så jag stod blick stilla. Jag kunde också se att det var en spetsbock, det vill säga första årets bock som inte hunnit få så stora horn ännu. Och jag fick en väldigt praktisk inblick i vad ”födan består av grödor, örter, ris och andra växter” betydde. Mina självsådda ängsblommor.

Till sist var bocken nöjd med mina halvtorra blommor och stegade iväg bortom redskapstältet för att fortsätta sin plundringsturné på grannens likaledes självsådda baksida.

Jag tycker nog han kunde ha betat av gräset också innan han gick. Så slipper jag gå med trimmern. När han nu ändå sabbade, menar jag.

Ung råbock Foto: Rolf Nyström http://www.rolfsbild.se/

Ung råbock
Foto: Rolf Nyström
http://www.rolfsbild.se/

Detta inlägg publicerades i Rådjur och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.