Artbestämningens svåra konst

Den här lilla slitna fjärilen virvlade runt med en polare inne i skjuthallen. Vid en stunds paus i ett av fönstren passade jag på att fota den. Jag kom riktigt nära, bara 2 dm ifrån – enda sättet att få skarpa bilder med en mobilkamera, för övrigt.

Allmän pärlemorfjäril

Jag tror inte den var i så bra skick. Snabeln var utrullad och vingarna ganska åtgångna. Antar att livslängden inte är så värst lång för fjärilar. Men den var rätt pigg och full av energi ändå. Carpe diem, typ. Påtagligt för fjärilar.

Tänkte jag skulle ta reda på vem det var. Det var ungefär lika lätt som att få ordning på humlorna. När det gäller fjärilar finns det alltid en uppsjö av samma typ av fjäril. Det heter t ex inte blåvinge, utan ängsblåvinge, svartfläckig blåvinge, tosteblåvinge, violett blåvinge (varför inte violettvinge direkt?) och så vidare. Så det gäller att hitta själva gruppen först. Kanske får man rentav nöja sig där.

När det gällde den här gynnaren verkade det vara en pärlemorfjäril. Som finns som stor pärlemorfjäril, bastardpärlemorfjäril, allmän pärlemorfjäril, storfläckig pärlemorfjäril…. Suck. Efter lite jämförande av vingmönster och fakta om hur vanligt förekommande de faktiskt är slöt jag mig till att det säkert var en allmän pärlemorfjäril.

Det är dumt att man inte kan fråga dem direkt.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fjärilar, Insekter och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.