Gissa växten och få en humla på köpet

Just nu täcks de flesta dikesgrenar, ängskanter och orörda slättområden i stil med min tomtbaksida av en växt med gula blommor. Det är en högväxt växt där de gula blommorna sitter i en kvast. Jag tycker själv att det här var en väldigt bra beskrivning av växten, men jag tror att ni behöver en bild för att förstå hur jag menar.

Den här växten har retat mig till vansinne eftersom jag inte vet vilken det är. Och varför bryr jag mig om det? Jo, det gamla vanliga skälet förstås. Det sitter alltid en massa humlor i den. Och växter som det sitter humlor i vill jag ha på min tomt. För jag vill ha humlor.

Nu har jag sådan tur så att sagda växt faktiskt redan finns på min tomt, som jag nämnde inledningsvis. För eftersom det är ett ogräs har det naturligtvis slagit rot på min tomt. Det är mest ogräs som gör det, har jag märkt.

Hur som helst så vore det ju kul att veta vilken växt det är. Jag försökte via den digitala floran som jag fick tips om av min läsare Gunnel, men jag var tydligen alltför otydlig med mina urvalsspecifikationer (ruderatmark vadå?), för av alla förslag jag fick var gulmåra det som kom närmast. Det är det definitivt inte. Så jag rotade fram min 800-sidiga flora igen för lite hårt manuellt arbete och började bläddra. Bakifrån denna gång. Och redan på sidan 590 fick jag napp. Där var den! En sorts gullris. Ha! Trägen vinner. Utbredningskartan var dock lite oklar, antingen fanns det massor av den i söder eller inga alls och dessutom skulle den blomma i september. Så jag googlade lite på ”gullris”, bara för säkerhets skull, liksom. Och se, jag blev bönhörd – som bilden ovan visar är det gullris det handlar om.

Då var det löst. Då ska jag bara vänta på att mina fyra stänglar av gullris i lervällingen respektive i parkeringsplatssinglet ska börja blomma. Det gör de säkert när som helst. Särskilt eftersom jag vattnar dem enträget. (Jag är med all säkerhet den enda i hela grannskapet som vattnar tistlar, gullris och allt möjligt annat ogräs på tomten.)

Och när de börjat blomma hoppas jag att den här killen kommer hit med sina polare.

20160731_jordhumlehane

En hane av ljus jordhumla. En av de humlehanar som har mest gult i pälsen. Till och med nosen är gul. Han matchar blomman, kan man säga.

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor, Insekter, Växter och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.