En ljungande insikt

Strax innan vi kom fram till Minörs grotta (se inlägg nedan) irrade vi runt på kalhygget en god stund eftersom vi inte visste exakt var grottan låg. Så medan maken konsulterade sina mobiltelefonkartor ägnade jag mig åt humlestudier. Jag fick syn på den här stora, vackra drottningen av mörk jordhumla som surrade runt i ljungen.

20160809_jordhumledrottningDet var som vanligt ett ansträngande företag att få en vettig bild. Men det var inte det som störde mig mest.

Det var det faktum att ljungen blommade. Här. På kalhygget i Sörmland. Överallt. Hur mycket som helst. Med hur många humlor som helst.

Jag blev så avundsjuk. För hemma har min ljung, förra året omsorgsfullt nedplanterad i bergsskrevorna och i år omsorgsfullt omskött, inte alls börjat blomma än. Den kommer troligen inte hinna göra det innan humlesäsongen är över.
Kanske handlar det om olika arter av ljung? Den man köper i blomsteraffärerna senare på hösten är just en mer senblommande sort? I så fall lär de omsorgsfulla dagarna vara över, kan jag tala om. Nästa år får jag begå kalhyggsövergrepp och sno några vildväxande ljungplantor. Vad gör man inte för sina humlor.

Detta inlägg publicerades i Humlor, Insekter, Växter och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.