Det stämmer ju inte

Alltså, det stämmer ju inte. Så här står det i teoriboken ”Din väg till jägarexamen” rörande rådjurens föda: ”Örter, bärris, löv och svamp. Även knoppar från träd och buskar, samt granplantor och jordbruksgrödor.” Med undantag från jordbruksgrödorna är allt det där skogsväxtlighet. Man får då uppfattningen om att detta, denna skogsväxtlighet, det är vad rådjuren äter.

Men alla vi villaägare vet ju att det inte stämmer. Den egentliga rådjursdieten består av nyplanterade syrenbuskar, små hasselplantor som kämpar för sin överlevnad, oskyldiga penséer, tappert blommande rönnspiréor och inte minst – i alla fall hos oss – bolltujor. Det sistnämnda kanske faller inom kategorin granplantor för ett rådjur, vad vet jag. Oavsett är det i vår trädgård det skövlas, inte i intilliggande skog. Blåbärsrisen står fina och oavätna medan hasselbusken i vår gräsmatta blir mindre och mindre.

Det står också att man gärna, som jakträttsinnehavare och markägare, ska stödutfodra rådjuren under kalla vintrar. Med pellets, hö och annat rådjursvänligt, på ett ställe långt ifrån bebyggelse där de inte kan ställa till skada. Visst. De äter säkert där också. Innan de stövlar in i våra trädgårdar och tar resten. För att spara tid kan man väl hoppa över skogsutfodringen och bara öppna grinden till trädgården direkt, tänker jag.

Vinterutfodring Foto: Göran Ekström https://jagareforbundet.se

Vinterutfodring
Foto: Göran Ekström
https://jagareforbundet.se

Detta inlägg publicerades i Rådjur och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.