En kyrklig oas

Skutt, skutt, skutt och hopp! Och så var den inne på kyrkogården, den lilla ekorren som kom farande i hundraåttio framför fötterna på mig på Bergsgatans trottoar invid Kungsholms kyrka imorse. Den stannade vid första bästa familjegrav, for i och ur blomkrukorna med tagetes som stod utplacerade runt om graven, studsade upp ovanpå det breda locket och nosade runt nyfiket. Så stannade den upp. Tittade mot mig. Vi stod där, ganska nära varandra. Den var rätt oskygg. Och liten. Pälsen började redan skifta i grått, inför den stundande vintern. Som ju blivit brutalt påtaglig med tanke på frosten samma morgon hemmavid. Jag började precis fundera på att få fram kameran, men insåg att chansen till ett bra foto var minimal och bestämde mig för att njuta av upplevelsen istället.

Ekorren hoppade ner på gräsmattan, bökade runt, stannade med jämna mellanrum och tittade sig omkring. Jag kom att fundera över vilken tur det är att kyrkogårdarna finns inne i stan. Det är små gröna oaser för de stadslevande djuren i form av just ekorrar, men även för fåglar och insekter. Buskage och blommor och lite ostördhet. En komplett livsmiljö i det lilla.

Jag såg mig om för att utröna var ekorren kommit ifrån. Det var ju bara sten runt om mig – gata, parkering och hus. Så lyfte jag blicken lite och fick syn på träden som omgav Stadsarkivet i toppen av backen, på andra sidan parkeringen. Naturligtvis. Ännu en oas, av annat slag än kyrkligt, men likväl en oas. Sommarstället kanske?

Och när jag vände blicken tillbaka var ekorren puts väck. Förstås.

Jag hoppas den klarar vintern. Chansen är stor, inne i stan. Det känns bra.

 

Detta inlägg publicerades i Ekorrar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.