Förvånande svamp

Alltså. Som jag sa. Det är gott om svamp på tomten. Hittills har jag identifierat 5 olika sorter. Tyvärr inte någon av de sorter man gärna vill ha på sin tomt – som kantareller, champinjoner eller Karl Johan. Men vad f-n. Man får vara tacksam för det som trots allt väljer att växa hos oss. Vi lägger ju inte direkt ner vår själ i trädgårdsarbetet just nu, om jag säger så.

Det som är en smula fascinerande är var sagda svamp väljer att växa. De i gräsmattan kan jag förstå. Möjligen dem i diket också, där är trots allt lera som jordmån. Om än väldigt hårdpackad, så jag undrar hur de lyckas klyva markytan. Spetsig svamp.Typ.

Men de här?

20161008_svampar

Dem hittade jag växande på husets baksida, i stenkrossen, eller i marksinglet som det heter. Grovt grus, alltså. Inte en jordgnutta så långt ögat når. Och dessutom inklämda mellan vårt förrådstält och en trave överblivet altanvirke. Ingen vidare gästvänlig miljö enligt min mening, men å andra sidan är jag ju ingen svamp. Jag antar att de har valt sin växtplats högst frivilligt. Säkert fuktigt och mysigt däremellan de tjocka bräderna och den varma tältplasten.

De får för all del stå där så länge det passar. Jag tänker inte ta ut någon hyra. Men en tanke som sakta tar form är att vi nog bör tänka ett extra varv kring dränering av marken innan vi börjar anlägga gräsmatta på baksidan. Med tanke på att det just nu mest är svamp som verkar trivas där, menar jag. Eller finns det simkunnig gräsmatta att köpa?

Annons
Detta inlägg publicerades i Svamp och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.