Termisk förvirring

Det är lätt att bli en smula förvirrad. Från plusgrader och barmark till en halvmeter snö med runt nollan i temperatur. Till plusgrader och en ohygglig mängd snöslask. Lite fler plusgrader, och sen plötsligt minusgrader igen. Följt av ca 10+ (vilket var i onsdags kväll, och följaktligen mangrann uppslutning på skjutbanan – inte ofta man har så goda förutsättningar i mitten av november) och därpå ännu en session med minusgrader. Följt av plusgrader. Och så idag, första advent – snöstorm och någon minusgrad. Man hänger ju inte med alls. Hur 17 ska man klä sig på morgonen?

Så det är inte så konstigt att fåglarna också är totalförvirrade. Ena dagen äter de upp allt jag har, nästa dag är all mat genomdränkt av regn och/eller snöslask och vedervärdigt oaptitlig. Regnsvullna russin är ju liksom inte kul för någon.

Så det är lite på vinst och förlust man går ut till utfodringen. I förmiddags kom jag ut med hela lasset av frön, nötter och talg och med snön vinande runt öronen för att ge lite julmatglädje denna första advent till våra bevingade vänner. Det var ju snö och minus. Det jag möttes av var en uppburrad, dyster koltrast. I övrigt ingen närvaro. Tydligen stod inte svälten för tröskeln, trots vädret. Hur som helst. Jag bidrog med russin, osttärningar, nötter, frön och fräscha talgbollar. Kände mig stolt och givmild.

Några timmar senare, när snötäcket ökat med några centimeter och termometern krupit ner ytterligare, hade fågelnärvaron ökat med 100 %. Dvs med en fågel till. Totalt sett två fåglar. En talgoxe på nötbehållaren och en blåmes på talgbollshållaren. Ingen koltrast.

Tja. Det är ju liksom inte upp till mig att bestämma. De äter när de vill. Jag får bara se till att ha det serverat.

Eller så går de på någon slags alternativ temperaturskala i stil med min digitala termometer i arbetsrumsfönstret. Häromkvällen visade den 3 plus när den inbyggda villatermostaten visade -3 grader. Jag gick ut och putsade bort lite rost från metallsensorn längst ut. Tänkte att nu skulle den väl börja visa rätt. När jag kom in igen och kontrollerade visade den +28 grader. Hm. Kanske ska önska mig en ny i julklapp?

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.