Triss i rådjur

På väg till bussen. Regnvåt, kylig morgon, gatlyktorna blänkte i den våta asfalten. Klockan var ca 05.40.

En gaffelbock stövlar snett in på vägen framför mig. En ung rådjursbock, inne på andra året av hornen att döma (därav namnet gaffelbock – första året är de spetsbockar, andra året får hornen fler taggar och bocken blir en gaffelbock. För ju på något sätt tankarna till bestick istället för horn.). Vi går jämte en bit. Den ser mig plötsligt. Studsar till, och korsar vägen. Så jag stannar. Den stannar också, i skogsbrynet på andra sidan vägen. Tittar. Jag står stilla. Och tittar. Tänker som vanligt att jag ska hinna få upp mobilen och få ett foto. Och som vanligt går motivet iväg så snart jag börjar fumla.

Bocken vänder sig om och jag börjar gå igen samtidigt som den vita rumpan försvinner in i skogen. Jag hinner några steg. Sen hörs ett litet brak ungefär där rumpan försvann in. En rådjurshind hoppar ut i skogsbrynet alldeles till vänster om stället där bocken gick in. Hon får syn på mig och tvärnitar. Och så står jag där och stirrar igen, fast på ett annat rådjur. Nu hinner jag få upp mobilen innan scenen ändras. Fast inte som den brukar. Det vill säga med att motivet försvinner.

Istället kommer nämligen ett tredje rådjur stövlande över vägen, från samma håll som det första. Det kommer alltså gående bakom mig, strosar makligt över vägen och in i skogen på andra sidan om stället där den första bocken försvann in.

20161209_radjur

Jag hann med ett foto. Om än mörkt och litet. Och när jag var klar kunde jag se hur den första bocken stod kvar en bit in i skogen och väntade på de övriga. När väl det sista rådjuret hade kommit över vägen och in i skogen vände även hinden på klöven och försvann. En liten rådjursfamilj, borta i mörkret. Som om de aldrig funnits.

Ibland är det faktiskt värt att kliva upp så tidigt på morgonen. När man får vara med om triss i rådjur.

Detta inlägg publicerades i Rådjur och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.