En icke normalsvensk vintertemperatur i Stockholmstrakten

Okej. Det här verkar vara dealen. Ett par plusgrader eller riktigt jäkla smällkallt. Det är då som fåglarna käkar vid min fågelmatning. Inte vid temperaturer däremellan, vilket som vi alla vet är normalsvensk vinter. I alla fall i den zon Stockholm befinner sig.

Och just nu råder kallare än -10 grader i Stockholmstrakten, det vill säga inte riktigt en normalsvensk vinter. Därför har det idag varit full kommers vid min matning. Inte mindre än tre gånger var jag ute med käk. Jag vet inte hur många sönderhackade talgbollar, margarin/havregrynsklumpar och delade äpplen jag har serverat idag. Utöver frön, russin och nötter. Allt går åt i rasande fart. Idag hade jag vid ett tillfälle 7 koltrastar som slogs om solrosfröna på marken. Aldrig haft så många samtidigt. (Trastar, inte frön.)

Det är på sätt och vis som att ha husdjur. De kräver sin tillsyn i form av mat, men man slipper allt nedskräpande inomhus. Inga fröskal, inga hårstrån, inget skrikande i tid och otid, inga burar att hålla rena, inga exkrementer att tömma. Å andra sidan har vi kanske inte direkt någon personlig relation heller, jag och utefåglarna. De skriker mest åt mig när jag kommer ut och stör, när de inte lyser med sin frånvaro under den normalvintriga temperaturen. Det är väl baksidan. Men vad fan. Man tar vad man får.

Och idag är jag glad att jag kunde vara hemma och servera mat tre gånger under dagen. Förhoppningsvis gav mina fettmåltider en eller annan fågelkropp lite extra energi nog att klara den kalla natten. Nu är det -13 grader. Burr.

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.