Blötsnö och omedveten utfodring

Och så var vintern tillbaka igen. Om än tillfälligt. Efter ymnigt snöfall hela förmiddagen är det nu plusgrader och slask. Eller väldigt mycket väldigt tung snö på sina håll. Det senare är fallet på vår tomt. En decimeter blötsnö väger en del. Maken fick skotta uppfarten medan jag skottade häcken. Och med skotta häcken menar jag att medelst skyffel avlägsna tunga blötsnöklumpar från ovansidan av häcken för att rädda buskarna från att knäckas. Nu har vi visserligen vintertäckning, det vill säga ett grönt tygplastskynkenätnågonting över hela häcken som ska skydda mot dylika situationer. Men här och där började buskarna trots detta vika sig horisontellt så jag kände ett behov av att göra en insats, av medkänsla för de stackars buskarna.

Jag kämpade på i mina gummistövlar i blötsnö till vaderna, med blöta vantar och tung skyffel, medan regnet strilade mot mössan. En hemtrevlig onsdagskväll med andra ord. Men vad gör man. När jag kämpat mig runt 75 meter häck och nått baksidans häcklänga fick jag ännu en förklaring till varför rådjuren lyst med sin frånvaro vid fågelmatnin-gen. De hade hittat vår blottade häck.

På baksidan har nämligen tygplastskynkenätnågontinget släppt någon gång under vintern och utgör nu bara en mössa på häcken snarare än ett heltäckande skydd. Buskarna är alltså exponerade från ungefär axlarna (om buskar hade haft axlar) och nedåt. 20170222_202554_001

Det syns kanske inte alltför tydligt på den mörka bilden ovan (blixten ville inte samarbeta) men tro mig, grenarna sticker fram under täcket. 20170222_202442Fina, frodiga, gröna lockande idegransgrenar. Klart det inte går att motstå en sådan frestelse när man är ett rådjur. Barren låg täta i snön efter det omilda frossandet.

Och som ni ser var trafiken rätt tät under dagen. Många spår av klövar. Och det var alltså bara idag. Gud allena vet hur många dagar de festat på våra idegranar.

Fast jag ska inte klaga. Vi valde idegran för att sponsra viltlivet med mat, både i form av barr och bär. Även om målgruppen i första hand var småfåglar. Men vi är inte kinkiga.

Och under fågelmatningen ligger äpplena kvar, till fördel för fåglarna. Tack vare häcken som rådjuren valde istället. Win-win, alltså. Utom möjligen för häcken.

Annons
Detta inlägg publicerades i Rådjur, Växter och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.