Snö och snöskator

Så var Stockholm höljt i snö igen. Tja. Det är som det är. Det blir alltid bakslag. Det är fortfarande bara början av mars. Än har vi några veckor av vinter framför oss.

För att stå ut brukar jag tänka på att humlorna vanligen dyker upp i början av april. Dit är det bara någon månad. Så det finns hopp. Och dessutom lät sig inte fåglarna hejdas av snömassorna. De sjunger glatt i dagens snöfall.

När jag gick igenom Kronobergsparken såg jag ett slags vårtecken – en fin björktrast som tronade på en upplogad snövall. Nu har de ju förstås övervintrat, björktrastarna, men eftersom jag inte sett dem på länge tänkte jag betrakta dem som ett vårtecken.

Just denna dag gjorde den verkligen skäl för det gamla folknamnet ”snöskata” där den hoppade runt i nysnön och gjorde spår. De är inte mina favoritfåglar, det är de en aning för skräniga för, men de är onekligen vackra med sitt spräckliga bröst, gråa huvud och brunsvarta vingar.

Onödig jaktrelaterad björktrastinformation: björktrasten är den enda jaktbara trasten under kategorin Övrigt fågelvilt. Får dock endast skyddsjagas, som skadedjur – de kan gå hårt åt trädgårdar och odlingar. Ska tydligen vara en välsmakande fågel. Inte för att jag tänker prova.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.