Nästa: Hornborgasjön – och Tysslingen

Okej. En liten färdplan så ni hänger med. Det blev inte bara Hornborgasjön på vår resa söderut. Eftersom vi började med ett övernattningsstopp i Örebro (för att dela upp resan en smula) och det visade sig vara bara ett stenkast från en annan känd fågelsjö, kändes det ju självklart att göra en avstickare dit innan vi rullade vidare mot Falköping. Och denna välkända fågelsjö vid Örebro är förstås Tysslingen, där tusentals sångsvanar rastar varje vår på sin väg norrut till häckningsplatserna. Ett skådespel utan like.

Jag ska förstås berätta mer om Tysslingen och det vi upplevde där. Liksom massor om Hornborgasjön och hur man reagerar när man befinner sig på samma plats som 16 600 tranor. Och – som en liten surprise – även om Silverfallet i Skara kommun. Men först en rekapitulering av våra mål med resan:

  1. Se tranor
  2. Få foton på tranor
  3. Se en skedand och en bläsand
  4. Se en massa gäss och andra änder. Och andra fåglar. Massor med fåglar.

Vi lyckades på alla punkter utom en. Vi såg ingen skedand. Men i övrigt uppfylldes önskemålen med råge. Massor med fåglar, och fåglar vi inte väntat oss, kan man sammanfatta det. När vi väl vände motorhuven hemåt, med över 1 500 foton i bagaget, var vi faktiskt ganska less på tranor, gäss och änder. Och svanar. Om inte annat för att de låter en del.

Men vilken resa. Häng kvar så får ni läsa.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.