Vi avbryter för ett viktigt meddelande

Vi avbryter fågelreserapporteringen för ett viktigt meddelande: humlorna har vaknat. Vårvärmen är här och drottningarna som övervintrat från i höstas har nu väckts till liv och börjar surra runt i jakt på mat och boplats. Men de behöver hjälp! De är hungriga och utmattade och det finns inte så värst mycket käk för dem ännu.

Vid sextiden ikväll hittade jag en drottning av ljus jordhumla som kraschlandat på vårt häcktäcke (vinterskyddsväven runt häcken alltså). Hon var helt slut och reagerade knappt vid beröring. Här fordrades snabba insatser innan det var försent. Jag fixade i ordning lite sockerlösning – några teskedar strösocker i lite vatten till en krämig sörja på ett tefat som jag bar ut. Iklädd vantar – drottningar kan stickas rejält – baxade jag upp den trötta humlan på tefatet och ställde ner fat och humla på verandan.

Det var en hungrig humla. Hon kastade sig glupskt över sockerlösningen. Sugsnabeln arbetade frenetiskt. Ni kan se den på bilden, ser ut som en lång nos nästan.

Medan middagen kokade över på spisen därinne studerade jag den hungriga humlan, glad att jag kunnat hjälpa till. Om hon överlever betyder det att det blir minst ett humlesamhälle till i år. Med massor av arbetare, hanar och så småningom honor som befruktas och övervintrar till nästa år, för att i sin tur ge upphov till nya samhällen. En enda räddad drottning kan alltså betyda många, många fler humlor, även kommande år. En räddad drottning kan rentav vara livsavgörande för vissa humlesläkten. För det går inte så bra för humlorna. Vi tar i vår okunskap bort deras livsmiljöer – vägdiken, blommande sly och vilda växter som vi betraktar som ogräs. Men de är ju så viktiga för oss, humlorna. Det är de som pollinerar våra frukt- och bärbuskar. Utan humlor blir det inga äpplen eller hallon.

Så ser ni en humla nu, i början av april, som ser trött och slut ut – hjälp den! Fös upp den på en pinne och sätt den i närmsta blomma med mycket pollen. Krokus till exempel. De behöver mat, och de kan behöva hjälp att hitta den. Belöningen blir humlesurr i trädgården lata sommareftermiddagar och färska bär i frukostfilen. Och glada humlor.

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vi avbryter för ett viktigt meddelande

  1. Monica skriver:

    Du är en riktig hummelmor. ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.