Hornborgasjön del 2 – Naturum

Efter att ha lämnat Trandansen och de regnvåta tranorna körde vi runt södra änden av Hornborgasjön och nådde Naturum, ungefär mitt på sjöns östra sida. En fin anläggning med utställningar, flera utsiktstorn, spänger ut i vattnet så man kom riktigt nära fåglarna. Och, nytt för i år, Café Doppingen med fika och mat.

Det regnade fortfarande när vi kom fram. Vi beslöt oss för en lunchpaus på caféet i väntan på att det skulle sluta. Det gjorde det inte. Det skulle senare visa sig att det skulle fortsätta regna precis hela dagen.

Något mindre entusiastiska än tidigare gav vi oss ändå ut i regnet för att se vilka arter denna sida av sjön hade att bjuda på.

Skäggdopping
Foto: Lars Lundmark

Att vi inte skulle få se tranor visste vi, eftersom här inte fanns den typen av strandängar som de föredrar. Men änder, svanar och gäss hoppades vi på. Och det fick vi också se. Samma gäng som vi stött på hittills: sångsvanar, grågäss, gräsänder, krickor. Men nu fick vi också se en och annan knölsvan, liksom en hel bunt skäggdoppingar! Av någon anledning klappar mitt hjärta lite extra för just skäggdoppingar. De ser så coola ut.

Det var dock något vi inte visste om den här sidan av sjön – vilken fågel det var som regerade. Om tranorna kan sägas vara de som regerade vid sjöns södra del, så var det en mås som hade motsvarande status här vid den östra. Skrattmåsen.

Dessa skrattmåsar var inte tillnärmelsevis lika många som tranorna. På sin höjd utgjorde de en tiondel av mängden tranor. Men ljudmattan var lika hög. Och inte särskilt vacker eller behaglig på något som helst sätt. Ledsen, skrattmåsar, men ni låter inte särskilt behagligt. Mike Pepler har fångat detta i en kort videosnutt på Youtube, som han mycket träffande kallar ”Very Noisy Birds!”. Lyssna och håll med.

Skrattmåsarna höll mest till vid stranden. Så vi lämnade den och vandrade på spängerna utåt udden och utsiktstornen. Emellanåt stannade vi till i duggregnet, fotade, kikade på fåglarna. Precis som hos tranorna var aktiviteten något dämpad på grund av vädret. Ett helt gäng änder låg till och med och sov med huvudena under vingen, medan de simmade!

Brunand
Foto: Steve Dahlfors

Väldigt  fascinerande. Jag zoomade in min lilla handkikare på dem. Och – vänta nu…. Den där arten hade jag inte sett förut…. kunde det vara….. Jo! Det var ju brunand för 17! En av de där förväxlingsarterna man fick lära sig i jägarteorin, och som är fredad (det vill säga inte får skjutas). Det trodde jag aldrig jag skulle få se! Hurra! Brunand! Det hade jag verkligen inte räknat med!

Och bara för att jag är så stolt får ni också stå ut med det suddiga mobilfoto jag tog på de simsovande brunänderna. Bildbevis!

Lite nöjdare gick vi vidare. I regnet. Ett tag till. Men totalt sett var det inte så värst många fåglar. Vi såg inga fler nya arter, bara möjligen ett snatterandspar. Men det kan lika gärna ha varit några regnblöta brunänder. Min kikare har som sagt inte så jättehög kapacitet.

Det blev faktiskt  rätt tråkigt efter ett tag. Vi stod där i duggregnet och blev sakta blötare medan vi stirrade på de halvsovande, gråväderströtta fåglarna som sakta simmade runt i det grunda vattnet. Till slut hade vi fått nog. Särskilt maken. Fotoförutsättningarna var verkligen inte de bästa. Blöta och frusna återvände vi till bilen och styrde kosan hemåt för ett varmt bastubad i vår stuga.

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.