Hornborgasjön del 3 – trandans i Trandansen

Lördagen grydde med uppehållsväder, tack och lov. Framåt eftermiddagen fick vi till och med sol! Kan man tänka. Västgötaslätten visade sig från sin vackra sida.

Det blev förstås ett nytt besök vid Trandansen och tranorna. Med sol följde bättre fotomöjligheter. Och det var vi inte ensamma om att tycka.

Det var samma mängd tranor. Alltså runt 16 600 stycken. Men det var tio gånger fler besökare. Fast det var ju klart. Det var ju lördag och sol. Perfekta utflyktsförutsättningar. Alla ville se tranor. Om vi hade tyckt att det var många bilar dagen före var det helt galet denna lördag. Det var husbilar, personbilar, utflyktskorgar, familjegrupper, gigantiska fotoobjektiv överallt. En veritabel folkfest, med andra ord. Vi blev till och med inslussade av parkeringsvakter till en liten lucka nära vägen på grund av den myckna uppslutningen. Idag fick man inte välja sin parkeringsplats minsann.

När vi precis som dagen innan hade kryssat oss förbi alla husbilar, husvagnar, gasolgrillar, sällskapshundar och utställda plastkärl för gråvattenstömning nådde avspärrningen kunde vi konstatera att det var ont om plats vid staketet för att få fotoläge. Men alla hjälptes åt så ingen skulle gå miste om skådespelet. För idag var det verkligen ett ännu större skådespel som tranorna bjöd oss på.

Med mer sol bjöd nämligen tranorna också på mer trandans. Och om möjligt på mer skrikande. Men det får man ta. Trandans är värt det. För er som inte känner till trandansen går den till så här: tranorna börjar med att buga sig mot varandra, flaxar sedan med vingarna. Sedan fäller de vingarna rakt ut åt sidorna och tar ett skutt upp i luften på raka ben. Detta följs sedan av att de böjer huvudet bakåt, näbben uppåt och trumpetar.

När man väl visste vad man skulle titta efter såg man detta beteende precis överallt. Tranpar som bugade, hoppade, flaxade och trumpetade. Var och en efter sin egen takt. Inget synkat, med andra ord. Helhetsmässigt såg det bara rörigt ut, med fåglar som for omkring. Men spanade man in sig på några av paren och följde dem blev det genast mer begripligt. Jag hittade denna video på Youtube som visar trandansen utförd av endast ett tranpar. Lite lättare att hänga med.

Efter ca 500 ytterligare foton och en timmes dansuppvisning och skränande kände vi oss faktiskt nöjda med tranor. Det blev kaffe och trankaka innan vi lämnade tranorna och Hornborgasjön för denna gång.

Men vi fick faktiskt med oss en raritet denna dag. Ännu en punkt på vår lista med mål för resan. Vi såg en bläsgås! Medan vi stod där och betraktade trandansen såg vi hur en mörk gås bufflade sig fram mellan sångsvanarna i frontlinjen på strandängen, ut i främsta ledet för att norpa åt sig korn på marken. Rakt inom kikarhåll, så artbestämningen var ingen tvekan. Ha! Detta blev ju bättre och bättre!

Bläsgås
Foto: Lars Lundmark

Vi var förvisso klara med sjön. Men dagen var inte slut. Det fanns tid för ännu en upplevelse. Och den handlade faktiskt inte om fåglar. Följ med oss till Silverfallet i nästa inlägg.

Men före dess bjuder vi på några av makens tranfoton. Se och njut.
(Och klicka på dem för att se dem större.)

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.