Mullvadshögarna är borta!

Nu är de borta, mullvadshögarna!

Eller ja. Det var ju inte riktigt mullvadshögar. Mullvadar åstadkommer inte fullt så stora högar i gräsmattan. Kanske Tjernobylmullvadar, men inte våra. Nej. Istället var detta, som ni kanske minns, resterna från häckplanteringen i höstas. Stora lerjordhögar utslängda på vår omsorgsfullt anlagda gräsmatta. Normalt sett gräver man häcken först. Tja. Ibland tvingas man göra saker i fel ordning.

Ambitionen var förstås att få bort dessa högar snarast möjligt. Det hann vi inte. Det kom nämligen en halv meter snö i slutet av oktober. Och sen blev det typ halvvinter och för tungt att skotta.

Så högarna har legat där hela vintern. Men nu. Nu är det ju vår. Nu börjar gräset växa. Högarna måste bort. Vår gräsmatta måste få syre. Så vi ägnade påskhelgen åt att förpassa bort dessa lerhögar. Denna varma, härliga påskhelg, som ni kanske minns. Vi skottade lera i snöfall, kan jag säga. Det var i och för sig ok. Men när vi på annandagen tog itu med de sista högarna hade de hunnit börja bli frusna igen, i påskkylan. Det var inte lika ok.

Men två bra saker upptäckte vi. Vinterns frysgrader hade sprängt sönder leran (silten) så att den nu var mer porös och därmed bättre jord. Och vi har väldigt, väldigt mycket mask. Daggmask, alltså. Det är också bra för jorden.

Hur som helst. Med några timmars skottande, skottkärrande, tömmande, krattande och daggmaskräddande är nu gräsmattan någorlunda återställd. Kolla bara!

Var vi gjorde av all jord och lera? Tja. Man kan säga att vi har nivåutjämnat tomten lite. Vi fyllde upp marken bakom björken. Slänten ner mot vägen är nu betydligt flackare. Och vi har både en bättre gräns mot vägen och dessutom gratis jord att plantera våra nya barrträd i.

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.