Hackspetten vinner på att ha en liten hjärna

Hackspetten vinner på att ha en liten hjärna, läste jag i Vår Fågelvärld alldeles nyligen. Jag kommer inte ihåg varför. Men det kan kanske ha att göra med det myckna hackandet de ägnar sig åt. Visserligen är ju deras hjärna upphängd medelst ”gummisnoddar” i skallen, för att röra sig fritt vid hackningen och minimera risken för hjärnskakning, men jag antar att det ändå kan vara en fördel ju mindre hjärnan är. Mindre massa att skaka omkring, typ.

Hur som helst. Det jag skulle skriva om var det faktum att man kan hitta hackspettar på oväntade ställen. Som i en gatlyktsstolpe. Det gjorde jag i morse.

Ett taktfast trummande hördes över mitt huvud där jag traskade fram på gångvägen. En nackböjning gjorde klart att det var frågan om en större hackspett på jakt efter frukost i den kyliga vårmorgonen.

Jag utgår ifrån att den säkerställt att det faktiskt fanns käk i stolpen. Det känns annars inte helt solklart. Men stolpen var ju förvisso av trä, så sannolikheten för träätande insekter var nog inte helt obefintlig. Det fanns en del runda hål i stolpen som skvallrade om en dylik närvaro.

Vi får hoppas att det inte var alltför gamla insektshål, övergivna sedan länge. I så fall blir nog spetten grymt besviken, snuvad på sin frukost i en lyktstolpe som visat sig vara steril. En felbedömning. Kanske till följd av för mycket hackande? Kan det möjligen påverka hjärncellerna och i förlängningen beslutsförmågan? Ju mer hackande, ju färre celler som klarar sig, desto sämre beslut?

Vem vet. Medan jag betraktade fågeln beslöt den sig hur som helst för att börja putsa fjädrarna i morgonsolen i stället. Så kanske var inte födobehovet för akut. Eller så glömde den bara bort vad den höll på med. Liten hjärna, liksom.

 

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.