Aldrig först

Man är aldrig först uppe. Fåglarna är alltid mer morgonpigga. Så här års funderar jag på om de ens går och lägger sig. Med tanke på att de håller igång långt in på kvällen också.

I morse gav jag mig ut på en stavgångsrunda rekordtidigt – redan 04.50. Men när jag öppnade dörren mot den fortfarande kyliga vårmorgonen var det redan full kommers vid fågelmatningen där en hel drös grönfinkar festade loss, och dessutom kraftfull skönsång från trädkronorna runt omkring. Jag var inte först på plan, som sagt.

Tanken med en motionsrunda är ju att man håller en viss konstant alternativt ökande hastighet för att det ska bli något slags konditionärt resultat. Men hur ska man kunna lyckas med det när man kliver ut i en sådan försommarmorgon? Det finns ju så mycket att stanna och titta eller lyssna på, eller bara njuta av. Efter halvannan kilometer fann jag mig själv stående på grusvägen och stirrade upp mot det fortfarande kala lövträdet där en lövsångare sjöng sin sorgsna drill. Jag kände igen den på drillen, men det var första gången jag samtidigt kunde se den medan den sjöng. Normalt sett är ju lövverket tätt så här års, varpå denna gröna lilla fågel blir i stort sett osynlig. Men nu bjöds jag en ynnest som jag tackar för.

Lövsångare
Foto: Lasse Olsson
http://www.birding.se/foto/lovsangare.htm

Utöver lövsångaren bjöd starar, koltrastar, bofinkar och ännu fler grönfinkar på konsert längs hela vägen. Vid vägs ände, tillbaka vid vår brevlåda, ville jag verkligen inte gå in. Det var underbart varmt, vårligt och härligt ute. Jag förhalade genom att vattna nyplanteringarna (krukfröerna tycks ha överlevt snöfallet men inte friodlingen) och undersöka fröbehovet vid fågelmatningen (definitivt sista påfyllningen i så fall innan restaurangen stänger för säsongen) men till sist var det dags att gå in och göra sig i ordning för ännu en arbetsdag.

Men imorgon. Då ska jag drälla omkring i min trädgård. Inte halv sex på morgonen kanske, men jag har ju å andra sidan en hel dag på mig. Att påta, skyffla, klippa, vattna och lyssna på fåglar.

Imorgon blir det en fin dag.

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Aldrig först

  1. Anki skriver:

    En underbar tid nu … nästan öronbedövande fågelkonserter både morgon och kväll 🙂 Här stängde restaurangen efter sista (?) snöfallet.
    Jag är numer pensionär och njuter varje morgon av att just strosa omkring i trädgården tidiga morgnar … härligt!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.