De förekommer resultatet

Rackarns fåglar. De förekommer resultatet.

Men jag tar det från början. I lördags ägnade jag några timmar åt jordskottning och -krattning, för att få ordning på övre halvan av vår baksida. Den har varit sorgligt försummad sedan vi flyttade in, främst av tidsbrist. Det har fått till följd att diverse växter och ogräs helt självsvåldigt flyttat in, bildat tuvor och, tyvärr förstås, inte spritt sig alldeles sådär jämnt och prydligt så att vi fick en självplanterad gräsmattelik – tja, yta. Så går det ju liksom inte till. Efter två somrar är ytan helt enkelt rätt rörig och har endast kunnat tuktas med grästrimmer (gräsklippare var otänkbart givet alla ojämnheter).

Men i samband med häckplanteringen fick vi ju prydliga mullvadshögar över även på baksidan. Dessa har jag nu ägnat några helger åt att skotta ut och jämna till så att vi nu har en någorlunda jämn, fin yta på övre baksidan igen.

När man har en jämn, fin yta med jord – vad gör man då? Sår frön, förstås. Och eftersom det är den Åhmanska trädgården det handlar om var det givetvis inte prydliga gräsfrön till grund för en gräsmatta som kastades ut. Eller jo. Lite i alla fall. Fläckvis. Någonstans ska man kunna gå. För de övriga fläckarna kommer nämligen att utgöras av blomsterfrö-blandningar. Det vill säga gräs blandat med blomfrön. Lämpliga för fåglar, humlor, fjärilar och andra insekter. Om allt går som det ska blir vår baksida alltså en blandning av äng och viltåker. Ingen steril och prydlig gräsmatta, men väl en välkommen fristad för det vilda livet. Biologisk mångfald i en villaträdgård.

Om allt går som det ska, som sagt. För knappt hade jag spritt ut mina frön färdigt, fått liv i vattenspridaren och dränkt marken förrän ryktet gick bland trastarna.

Maten är serverad.

Den här koltrasten har jag nu sett ett otal gånger glatt pickandes i sig allt från bovetefrön, linfrön, gräsfrön och blomsterfrön, utan urskillning. Han formligen rensar baksidan från mina omsorgsfullt utkastade frön. Ett tag hade han sällskap av en talgoxe och två rödhakar.

Jag antar att de resonerar som så att min fågelmatning nu har utökats till att omfatta även en självservering på baksidan. Och det är klart. Vad skulle de annars tänka? 100 m2 mumsiga frön, liksom.

Och jo. Tanken var ju att de färdiga fröna, efter att växterna växt upp, blommat och satt frön, skulle komma till pass när hösten kommer som mat åt just fåglar.

Men de kan väl i alla fall vänta till dess. Inte förekomma resultatet.

 

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till De förekommer resultatet

  1. Anki skriver:

    Jag känner så väl igen de fräcka frötjuvarna som tror att allt är till för dem 🙂 Jag spred ut lite blandade frön på vår torrbacke förrförra våren och igen förra året … vattnade och väntade – vattnade igen och visst kom det väl upp något, men inte alls som jag tänkt, men jag såg dem allt – pilfinkarna, bofinkarna, koltrastanar och andra bevingade tjuvar 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.