Placeras på soligt ställe, skyddat för vind och regn

”Placeras på soligt ställe, skyddat för vind och regn” stod det på anvisningen.

Och hur f-n skulle det gå till hade de tänkt? Om det ska vara skyddat för vind och regn går det ju knappast att också få det soligt, för då måste man ju hänga det under ett tak någonstans. Där stod jag med mitt insektshotell i händerna och muttrade. Var fasen skulle jag sätta upp det någonstans?

– Du får väl sätta det på en av bjälkarna till altantaket, föreslog maken praktiskt. Då kommer det inte att regna på det.
– Nä, men det blir ju inte så mycket sol heller, sa jag surt. Den delen är ju i skugga större delen av dagen.
– Men det blir ju sol frampå eftermiddagen, svarade maken lugnt. Det kanske räcker?

Jag övervägde. Och beslöt mig för att ja. Det får det väl göra. Räcka alltså. Det var i alla fall det minst dåliga alternativet. Så maken bistod med en skruvdragare och – drrrrr! – så var insektshotellet snabbt på plats.

Ett insektshotell, för er som är obekanta med termen, är just vad det låter som – ett flerbostadshus för insekter. Bostadsbristen är stor även bland insekterna, och kan man hjälpa dem på traven blir det fler insekter, vilket leder till fler fågelungar eftersom det blir mer mat, och också till mer pollinering av trädgårdsväxterna. Ännu ett win-win, alltså.

Återstår att se om insekterna håller med. Det kanske inte blev tillräckligt soligt. Eller så kanske det inte duger av någon annan anledning. Djur är kräsna med sina boenden.

Efter fyra dagar på vår vägg har jag hittills bara sett en enda besökare kravla omkring på hotellet, en avlång rödsvart skalbagge, som dessutom tappade fotfästet och trillade ner. Han har inte synts till sedan dess.

Detta inlägg publicerades i Insekter och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Placeras på soligt ställe, skyddat för vind och regn

 1. Anki skriver:

  Mitt insektshotell sitter på en södervägg vid vår lilla altan … soligt läge, men med markis över … har fungerat jättebra här och varje år har det varit fullbelagt – i alla fall i bamburören 🙂 I år har jag ännu inte sett några bin där, men än är det kanske inte för sent…

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Vi har som plan att före vintern få upp något slags förråd att förvara cyklar och dylikt i. Detta kan medföra att en södervägg blir tillgänglig. Med tak över. Tack, Anki, då finns det hopp!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.