Tre dagar senare

Tre dagar tog det. Inte mer. Bara tre dagar för att leda bort allt överflödigt vatten från vår tomt, att jämna till marken efter grävningen och sedan täcka den med jämnt fint lager matjord. Medan vi var på arbetet och förberedde oss för midsommarledigheten trollades två års dagvatten- och markberedningsångest bort på nolltid. Istället för att ägna hela vår semester – och troligen lite till – åt eländet kan vi nu bara steppa ut och så våra frön och njuta av det fina resultatet. Markberedningsmänniskor är mina nya hjältar. Särskilt Macke som åstadkom denna förvandling.

Bäst av allt är att han lyssnade på mina knasiga ogräsönskemål. Inte bara det ogräs jag hade hoppats på att få ha kvar (ni ser mina rödfärgsinringade blåklint och vallörten på fotot), utan han sparade dessutom, helt oombedd, hela mitt hörn med humleogräsblommor i slänten mot vägen. All rödklöver, kråkvicker och vitplister finns kvar. Bara en sån sak. Jag är stum av tacksamhet. Humlorna också.

Resten av marken är dock, som väntat, bara jord. Allt var tvunget att grävas bort. Alla späda ängsplantor som just grott liksom prästkragarna och klövern som brett ut sig obehindrat i två säsonger, är borta.

Men som sagt. Vi ska ut och så. Se så, se så, se vad jag sår. Inom kort hoppas vi ha spirande gräs och äng igen. Det är inte helt rätt säsong att så äng nu, det gör man vanligen på vår eller sensommar, men vi tänker att det som gror, det gror. Sen får man fylla i luckorna till hösten. Det blir ju som bekant aldrig riktigt som man tänkt sig ändå. Trädgårdar verkar ha helt egna viljor oberoende av tomtägarens önskemål. Bäst att anpassa förväntningarna så gott det går på förhand.

Mina uppgrävda växter då? Jo, på det stora hela gick det rätt bra. Den stora lupinen har tyvärr vandrat vidare till de sälla lupinmarkerna – det vill säga den återhämtade sig aldrig. Men de övriga växterna har trotsat statistiken och faktiskt klarat sig. Mer eller mindre väl – vissa helt och hållet, vissa bara delvis.

Snart ska jag begå övergrepp på dem igen genom att plantera tillbaka dem. Men jag låter dem vila ett tag till i krukorna först.

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Växter och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tre dagar senare

  1. Anki skriver:

    Så fort det gick – skönt att det är fixat och så bra att Macke lyssnade på dina önskemål och lite till 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.